Sindicaliştii solicită reangajarea disponibilizaţilor de la CE Turceni
Conducerea CE Turceni nu a mai aşteptat avizul ministrului Muncii pentru concediul de aşteptare şi a trimis acasă câteva zeci de persoane. Uniunea Sindicală „Mine-Energie” (USME) Jilţ - Turceni a trimis un comunicat prin care anunţă că a solicitat CE Turceni reangajarea disponibilizaţilor, dacă Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va spune că totul este ilegal. Oricum, actul de reglementare a concediului de aşteptare mai are nevoie de semnătura ministrului Ion Botiş.
Sindicaliştii au discutat cu administraţia Complexul Energetic Turceni SA despre actul adiţional nr. 6 la Contractul Colectiv de Muncă, act ce a fost prezentat şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, care a avut obiecţiuni cu privire la modificarea art. 135, care reglementează regimul de aşteptare, se arată în comunicat.
„Având în vedere că au fost emise, unilateral, decizii de suspendare a Contractului Individual de Muncă, USME Jilţ - Turceni a solicitat ITM Gorj, în cursul zilei de astăzi (n.r ieri), o motivare completă a obiecţiunilor formulate. Din discuţiile preliminare reiese faptul că există unele neconcordanţe între acţiunea administraţiei CE Turceni şi cadrul legal. În consecinţă, U.S.M.E. Jilţ - Turceni solicită ITM o poziţie clară cu privire la posibilitatea aplicării actului adiţional nr. 6“.
122 de oameni trimişi acasă ilegal?
Dacă ITM îşi menţine punctul de vedere, sindicaliştii cer ca oamenii să fie reangajaţi. „În cazul menţinerii de către ITM a punctului de vedere iniţial, USME Jilţ - Turceni solicită luarea de către conducerea CE Turceni a tuturor măsurilor pentru revenirea la situaţia iniţială a salariaţilor care au primit decizii de suspendare a contractului individual de muncă. În această situaţie se află 122 de salariaţi de la S.C. Complexul Energetic Turceni S.A. În acelaşi timp, U.S.M.E. Jilţ - Turceni îşi manifestă disponibilitatea, în cazul finalizării demersurilor pentru apariţia unor reglementări care să prevadă concediul de aşteptare, de a negocia cu Complexul Energetic Turceni măsurile care să asigure o protecţie socială sporită tuturor salariaţilor“, se arată în comunicat.
Cert este că situaţia a ajuns la urechile sindicaliştilor după ce câteva persoane au ameninţat că dau compania în judecată.
Interesantă este motivarea celor de la complex. Fiecărui salariat i s-a comunicat ca prim motiv al suspendării contractului de muncă faptul că din ianuarie 2013 complexul trebuie să achiziţioneze „circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs”. Zeci de mineri de la Tehomir şi-au angajat deja avocat pentru desfiinţarea deciziilor, dar şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă susţin că nu există bază legală pentru deciziile date.