Serviciul de Probaţiune previne recidiva
Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj are în evidenţă 197 de persoane condamnate la o pedeapsă cu suspendarea executării sub supraveghere. Puţini dintre ei devin recidivişti, tocmai datorită supravegherii.
În fiecare an, pe data de 3 septembrie, se serbează Ziua Probațiunii în România, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Gorj a împlinit ieri 11 ani de la înființare. Principalele scopuri ale probațiunii sunt legate de reintegrarea în societate a unor persoane care au săvârșit fapte penale, protecția publicului și scăderea riscului de recidivă.
În cei 11 ani de existență, consilierii de probațiune au intrat în contact cu mii de oameni. Statistic vorbind activitatea serviciilor de probaţiune a crescut de la un an la altul. Astfel, dacă ar fi să ne referim spre exemplu doar la numărul persoanelor aflate sub supraveghere la nivel naţional, acesta a crescut de la 314 în anul 2000 la 14889 la sfârşitul lunii iunie 2012. O evoluţie asemănătoare se înregistrează şi sub aspectul numărului de solicitări de referate de evaluare de la 397 în anul 2000 la 7806 în cursul anului 2011. Este de observat aici că această evoluţie ascendentă a volumului de activitate înregistrat de serviciile de probaţiune s-a înregistrat pe fondul descreşterii numărului total de persoane condamnate (de la 75.407 în anul 2000 la un număr de aproximativ 28.400 în anul 2011). Raportându-ne la activitatea SP Gorj, cifrele statistice înregistrate arată că din anul 2001 şi până în prezent au fost întocmite un număr total de 1600 de referate de evaluare, iar alte 509 persoane s-au aflat în evidenţele Serviciului ca fiind condamnate la o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia, din care doar 25 de persoane au recidivat.
ANGAJAŢI
Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj are 5 angajati, toţi licenţiaţi, în drept, asistenta sociala şi psihologie.