Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Secţia de neurologie este neîncăpătoare pentru pacienţi

Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a transformat în ultima perioada în secţia groazei asta pentru că o dată cu instalarea caniculei, tot mai multe persoane ajung aici în satre gravă după ce au suferit un accident vascular cerebral. Saloanele au devenit neîncăpătoare atât pentru numărul mare de pacienţi, cât şi pentru aparţinătorii care îi însoţesc. Există saloane în care sunt şi câte doi bolnavi într-un singur pat. 

Accidentele vasculare cerebrale sunt la ordinea zilei şi trimit în spital sute de gorjeni, majoritatea dintre ei cu vârste între 25 şi 50 de ani. Alarmant pentru medicii neurologi este faptul că pe zi ce trece accidentele vasculare apar la persoane tot mai tinere şi care se refac destul de greu, în schimb bătrânii îşi revin foarte de repede şi sunt mai puţin răpuşi de această afecţiune. „Este foarte aglomerată secţia de neurologie, numărul bolnavilor depăşeşte numărul de paturi pe care le avem, iar patologie este din ce în ce mai mare. Surprinzător de neplăcut este faptul că au început să apară accidente vasculare cerebrale la persoane din ce în ce mai tinere, avem de 20 şi ceva de ani, de 38, de 40, iar de 50 de ani nu mai vorbesc. Un sfert din bolnavii din neurologie au aproximativ 20 de ani.” a declarat Maria Zegrean, medic neurolog.
Gorjenii ajung aici în stare gravă şi sunt nevoiţi să stea şi câte doi în pat asta pentru că Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă este supra-aglomerată , iar medicii se văd în imposibilitatea de a găsi o altă soluţie. ” Avem cazuri când nu avem ce să facem, pentru că dacă vine cineva în stare gravă, trebuie să-l primim şi încercăm să-i lămurimi pe ceilalţi pacienţi că asta este situaţie, pentru că nici o externare forţată nu putem face, şi atunci dacă vine, trebuie să-i punem câte doi în pat măcar o perioadă temporată" 
Pe lângă pacienţi, în saloane stau şi aparţinătorii care însoţesc bolnavii. Ei sunt acceptaţi de medicii să stea lângă bolnavi datorită faptului că sunt prea puţine cadre medicale şi nu pot supraveghea toţi pacienţii. „La aparţinători am reuşit să le dăm halate, iar la cazurile grave, pentru că ne confruntăm cu deficit de personal auxiliar, îi lăsăm lângă bolnavi, să ne poată ajuta măcar pănă-i pune cât de cât pe picioare”, precizează Maria Zegrean.
Secţia de neurologie este dotată numai cu 70 de paturi, însă numărul de bolnavi este mult mai mare.
 


Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: