Sculpturi de muzeu, noul concept de la „Brâncuşiana”
Şapte sculptori români şi străini vor participa la Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana”, care se va desfăşura la Târgu Jiu în perioada 12-24 august. Spre deosebire de ediţiile trecute, artiştii nu vor mai realiza opere monumentale, ci creaţii de dimensiuni mici pentru a putea fi expuse în muzee. O parte din sculpturile realizate la primele ediţii au fost deja atacate de intemperii. Ieri, a ajuns şi materialul cu care vor lucra sculptorii, atelierul urmând să fie organizat pe digul Jiului. Costurile estimate ale evenimentului se ridică la circa 90.000 de lei.
Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana” 2013 se va desfăşura în perioada 12-24 august 2013, pe digul Jiului, în apropierea centrului Brâncuşi. La ediţia din acest an, a XI-a, vor participa şapte sculptori profesionişti. „La ediţia din acest an a Simpozionului „Brâncuşiana” vor participa trei sculptori din străinătate: Uli Schwander din Germania, un artist plastic cu o pregătire temeinică în varii domenii de activitate, de la arte plastice, domeniu unde a realizat numeroase expoziţii şi participări la manifestări de gen în toată lumea, la filosofie şi romanistică; Pedro Jordan din Spania cu o activitate artistică la fel de bogată pe plan internaţional şi Georgi Minchev din Bulgaria, universitar şi cunoscut sculptor bulgar, precum şi patru artişti din România: Florin Vîlceanu, Amarandei Giani Iosif, Nicolae Răzvan Mincu şi Cristian Pentelescu, toţi patru fiind membri ai UAP România”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.
Sculpturi atacate de intemperii
Ieri dimineaţă a sosit la Târgu Jiu cu care vor lucra cei şapte sculptori profesionişti. Este vorba de bucăţi de marmură, granit şi lemn aduse din diferite cariere din ţară. Spre deosebire de anii trecuţi, sculptorii nu vor mai realiza opere monumentale ci creaţii de dimensiuni mici pentru a putea fi expuse în muzee şi saloane de artă. Această decizie a fost luată după o parte din sculpturile realizate la celelalte ediţii s-au degradat. Potrivit conducerii Centrului „Constantin Brâncuşi”, nu s-a finalizat cu amplasarea operelor mari nici până în momentul de faţă. „În acest an se vor lucra combinaţii din marmură şi granit, granit şi lemn, creaţii de dimensiuni mici. La ediţiile trecute ale simpozionului s-au realizat opere monumentale care nu putea fi expuse în muzee şi saloane de artă. În momentul de faţă, încă se mai amplasează din sculpturi, una urmând să fie amplasată în Parcul Gănescu. Au fost curăţate toate sculpturile realizate din anul 2001 încoace. O parte dintre ele au fost atacate în timp de intemperii, mai ales lucrările dantelate”, a mai precizat Adina Andriţoiu.
COSTURI
Costurile estimate ale evenimentului se ridică la circa 90.000 de lei. Fiecare sculptor va primi pentru lucrare câte 900 de euro.