Sărbători mai fericite pentru o familie bătută de soartă

Viaţă grea pentru doi cetăţeni din Târgu Jiu, Sevaste şi Ioana Ciobanu, soţ şi soţie. Asta pentru că cei doi copii pe care îi au se confruntă cu probleme de sănătate. Este vorba de o fetiţă de numai 10 ani, imobilizată la pat de o boală neurologică care îi afectează membrele, iar fiica cea mare în vârstă de 30 de ani are probleme psihice după ce, pe când avea numai câţiva anişori a suferit un accident în parcul de joacă.

Pentru că fetele au nevoie de supraveghere permanentă, Ioana şi Sevaste Ciobanu trebuie să stea cu ele acasă. Singurul lor venit îl reprezintă salariul dat de stat pentru asistenţii persoanelor cu handicap, care totalizează circa 1200 de lei. Pentru că nu făceau faţă cheltuielilor a fost nevoie să facă credite la bănci pentru care lunar acum trebuie să plătească 800 de lei. De cele mai multe ori venitul lunar nu le ajunge nici pentru a cumpăra de-ale gurii. Sevaste Ciobanu are 57 de ani iar în trecut a lucrat la Craiova, ca tinichigiu în aeronautică. Acum se ocupă de îngrijirea celor două fete. „Din moment ce sunt asistent personal nu pot să mai lucrez în altă parte, trebuie să fiu permanent în grija lor, să le ajut. Ne descurcăm greu, numai pentru fata cea mică trebuie să cumpărăm lunar pampers, cel puţin un bax. Cu medicamentele la fel, de multe ori au fost cazuri când n-am avut cu ce să i le luăm şi am abandonat de pe o lună pe alta. Cu cheltuielile care sunt, dacă ne mai rămâne de mâncare. Ne împrumutăm, n-avem ce face”, a spus Sevaste Ciobanu.

Nicoleta Alexandra, mezina familiei, suferă de tetrapareză spastică, o afecţiune neurologică care afectează simultan toate cele patru membre ale corpului. Chiar dacă se confruntă cu aceste probleme fetiţa excelează la şcoală. Este în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea” din Târgu Jiu şi deja citeşte romane, chiar dacă nici vederea nu o prea ajută. “Cartea care mi-a plăcut cel mai multe este Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Pe lângă povestea unui băieţel care călătoreşte prin toată Suedia se vorbeşte despre tradiţii, geografia ţării şi prin câte aventuri trece. Când am terminat de citit cartea, am plâns”, a spus Alexandra. 

Şi sora ei, în vârstă de 30 de ani, are probleme de sănătate. „A avut un accident foarte grav, într-un părculeţ de joacă, i-a dat cineva cu leagănul în cap. A suferit o leziune pe creier şi a rămas cu sechele grave. Are probleme psihice, instabilitate motorie, îşi pierde şi vederea. Ne luptăm cu ea de 20 şi ceva. Banii noştri au mers numai pe spitale, drumuri, medici şi tratamente”, a spus Ioana Ciobanu, mama fetelor.

Familia Ciobanu locuieşte într-un bloc de pe strada Minerilor din Târgu Jiu, la etajul 4. O altă problemă cu care se confruntă este urcatul scărilor pentru a accede în locuinţă dat fiind handicapul Alexandrei. Şi-ar dori să poată face schimb de apartament astfel încât să poată locui la parter, cât să nu mai fie nevoie să facă eforturi mari de fiecare dată când fata merge la şcoală. Nu pot vinde apartamentul pentru ca între timp să poată găsi un altul mai accesibil, pentru că nu au o altă locuinţă sau rude în apropiere care să îi găzduiască provizoriu.

Ajutor oferit de primărie

Autorităţile locale din Târgu Jiu au venit în sprijinul familiei Ciobanu, acum în preajma sărbătorilor pascale. Au primit un pachet cu alimente şi produse tradiţionale de Paşti în valoare de 250 de lei. 60 de familii au fost sprijinite de municipalitate cu astfel de pachete. Iepuraşul primăriei a ajuns şi la cei trei copii ai Valericăi Bărăgan, tot din Târgul Jiu. Şi familia sa se confruntă cu probleme de ordin financiar, iar fetiţa cea mică de numai 4 anişori suferă de epilepsie, având nevoie de analize periodice la Cluj.

Vizualizări: 399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: