Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Şantaj cu voturi anti-PSD în învăţământ. Ce spune ISJ Gorj!

Sute de salariaţi din învăţământul gorjean beneficiază de sporul pentru condiţii vătămătoare de muncă, dar Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj susţine că banii se acordă ilegal. În schemă se află şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj care eliberează buletine de expertizare potrivit cărora biroul directorului sau biroul consilierului psihopedagogic este un mediu periculos de muncă. Ceea ce este de necrezut este faptul că mai mulţi directori de şcoli, nemulţumiţi că pierd aceste sporuri, au trimis preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, o sesizare, ameninţând că vor influenţa cadrele didactice să nu voteze PSD la alegerile parţiale din 11 iunie de la Târgu Jiu şi Drăguţeşti.

Din cele aproape o mie de unităţi de învăţământ din judeţul Gorj, în jur de 300 încă mai plătesc salariaţilor sporuri pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă. Este vorba despre acel spor de 15% acordat personalului care lucrează zilnic în faţa calculatorului sau imprimatelor. Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie (CJRAE), Palatul Copiilor, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, Centrul pentru Educaţie Incluzivă, Liceul Tehnologic Ţicleni sunt doar câteva unităţi de învăţământ care, potrivit ISJ, nu respectă legea. „Acum, în judeţul nostru mai beneficiază aproximativ 300 de persoane de acest spor. Unele sume corespunzătoare sporului acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă ajung până la 600 de lei în cazul unor contabili sau directori, altele sunt mai mici, de exemplu angajaţii CJRAE care au doar un spor de 5% pentru condiţii vătămătoare de muncă”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Minister: Sporul nu e legal!

Mai mult, în 3 mai 2017, ISJ Gorj a primit din partea Ministerului Educaţiei o adresă în care se menţionează faptul că „nu se poate acorda sporul pentru utilizarea calculatoarelor deoarece nu este prevăzut în legi sau hotărâri ale guvernului şi nici nu a făcut parte din categoria sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (...) în buletinele de expertizare a locurilor de muncă eliberate de direcţiile de sănătate publică nu se face referire la acordarea unui spor pentru calculator, ci se fac recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii personalului”. „Sunt răspunsuri pe care le-am primit din partea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, răspunsuri care clarifică modul în care se poate face plata acelor numai în existenţa unor regulamente care să stabilească timpul petrecut efectiv în faţa calculatorului şi foarte clar condiţiile în care se poate acorda acest spor. În absenţa unor reglementări, ambele ministere au precizat că sporul nu se poate acorda”, a mai spus Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj. Cert este că ISJ Gorj nu poate stopa astfel de acţiuni, pentru că ar însemna să pună în pericol salariile celorlalţi angajaţi. „În momentul în care se constată nereguli, inclusiv aceste sporuri, ISJ recomandă renunţarea la aceste sporuri pe care le consideră acordate în afara legii, retrimite ştatele spre revizuire. În momentul când retrimit aceste ştate, ISJ Gorj trebuie să le avizeze chiar dacă uneori sporurile au rămas inserate pentru că altfel ar fi fost afectaţi toţi ceilalţi salariaţi care nu beneficiază de acest spor şi cărora nu li se pot plăti salariile la timp”, a mai spus Georgeta Popescu.

Telefonul mobil, periculos pentru directorii de şcoli

Interesant este că deşi DSP-ul eliberează aceste buletine de expertizare şi stabileşte care birou din şcoală este periculos sau nu, tot directorul decide valoarea sporului. Cu alte cuvinte are mână liberă să-şi impună maximul prevăzut de lege, respectiv 15%. „Fiecare ordonator de credit ştie cât timp petrece fiecare în faţa calculatorului şi în funcţie de cât ştie atât le dă cuantum de spor, nu le dă spor întreg. Nu este vina noastră că îşi dau spor maxim, e vina ordonatorului de credit. Ordonatorul de credit face pontajul, nu noi”, a declarat Olimpia Trocan, medic primar medicina muncii din cadrul DSP Gorj. Întrebată de ce biroul unui director sau al unui consilier psihopedagogic reprezintă un mediu periculos de muncă, medicul a precizat că este suficient şi un telefon mobil în biroul respectiv. „Din moment ce directorul acela spune că lucrează şi îşi face toată baza de date pe un calculator... şi telefonul mobil emite câmpuri electromagnetice, depinde cât vorbim. Răspunsul primit de dumnealui de la Ministerul Educaţiei este pe legea 281 din 1993 care nu mai este în vigoare. Citiţi legea 560 şi vedeţi că aceste sporuri sunt în vigoare”, a declarat Olimpia Trocan, medic primar medicina muncii în cadrul DSP Gorj. 

Şantaj cu voturi

Ceea ce este de necrezut este faptul că mai mulţi directori de şcoli au trimis preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, o sesizare legată de nemulţumirea pierderii acestor sporuri, ameninţând chiar că vor influenţa cadrele didactice să nu mai voteze PSD la alegerile parţiale din 11 iunie. „În fapt, obiectiv ca analiză politică electorală, Primăria Târgu Jiu a fost câştigată de PSD datorită următoarelor categorii de populaţie: pensionari, comunitatea romă, personal din învăţământ activ. Opinăm: Datorită unor evenimente şi fapte generate, în sistemul educaţional gorjean, de Inspectorul General  al  ISJ Gorj, membru PSD Gorj, vă garantăm că un procent semnificativ din categoria noastră profesională nu va vota cu candidatul PSD”, se arată în sesizarea trimisă către preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Vizualizări: 4,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: