Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Romii din Gorj se plâng că nu sunt angajaţi

Romii din județul Gorj spun că sunt luați peste picior de angajatori atunci când vor să se angajeze. Deși mulți dintre ei au vrut să lucreze, atunci când s-au întâlnit cu angajatorul li s-a închis ușa în nas. Alianța Civică a Romilor din România a organizat un târg al locurilor de muncă pentru a veni în sprijinul lor, însă angajatorii au fost puțini, iar ofertele la fel.

Asociația ”Tinerii Romi pentru Unitate, Solidaritate și Transparență” a organizat un târg de joburi prin intermediul proiectului european ”Dezvoltare durabilă prin acces egal pentru toți pe piața muncii”. Alin Banu, directorul executiv al Asociației,  spune că prin intermediul acestui proiect sunt organizate  cursuri de lucrători în alimentație, barman, ospătar, frizerie, coafură, construcții. ”Am dorit să aducem la aceeași masă angajatorii și pe de altă parte oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Nu cred că tradițiile rome presupun interzicerea de a se angaja într-un loc anume”, spune Alin Banu. Persoanele prezente s-au plâns că de fiecare dată sunt luați peste picior de angajatori doar pentru că sunt de etnie romă. ”Am vrea să ne integrăm și noi în societatea asta pentru că din cauză că suntem de etnie romă suntem luați peste picior. Nu am vrea să stăm la scaun, să cerem prea mult, ci să cerem cât putem să ducem noi. Sunt romi care au licee, care au avut cât de cât posibilități și nu au unde să se angajeze. Sunt oameni care știu să citească sau nu știu să citească și totuși sunt unii pe care ăi duce capul cât mai mult, dar nu au niciun sprijin”, spune Emilian Cosmin. Acesta își caută un loc de muncă în construcții. ”Ne-ar interesa ceva în construcții. Am lucrat, dar faptul că sunt foarte mulți țigani care au furat sunt desconsiderați pentru că sunt țigani și fură. Au furat și fură pentru că nu au un serviciu, nu i s-a oferit ceva în viață ca să treacă peste momentele acestea”, mai susține acesta. Și femeile de etnie romă s-au arătat interesate de un loc de muncă. ”Nu am mai lucrat în nicio parte, eu sunt mămică, am trei copii și m-aș duce la muncă oriunde numai să am și eu o șansă să îmi cresc copii. Până acum nu am găsit nimic. Ne considerăm dezavantajați pentru că de fiecare dată când mergem undeva și ne vede cu fustă și cu batic ne dă cu ușa în nas. Aș vrea să lucrez și ca femeie de serviciu”, afirmă Daniela Ciobanu.

Ofertă redusă

Deși cerere și disponibilitate din partea persoanelor de etnie romă există, angajatorii care caută forță de muncă nu prea sunt. Doar cinci agenți economici și-au făcut prezența la târgul organizat la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu. ”Noi am venit la acest târg de joburi cu mecanici auto, sudori, lucrători în spălătorii auto și lăcătuși în confecții metalice. Am mai lucrat cu persoane de etnie romă până acum și am avut o colaborare bună. Le oferim un contract de muncă, echipamente de protecție a muncii. Salariile pot ajunge de la minim până la maxim, în funcție de potențialul fiecăruia”, spune Constantin Gușatu. De asemenea, o firmă de construcții nu a venit cu o ofertă certă. ”Suntem o firmă de construcții. La acest târg am venit cu locuri de zidar, tâmplar, faianțar. Sperăm într-o viitoare colaborare. Nu am colaborat până acum cu etnia romă. Momentan nu avem posturi. Fiind în perioada de iarnă suntem un pic pe tușă, dar sperăm că o dată cu venirea primăverii să demarăm activitatea”, afirmă Dumitru Monica, director economic.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: