Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Rezultatele anchetei de la Mănăstirea Lainici se bat cap în cap

Rezultatele anchetei făcute la Mănăstirea Lainici în urma izbucnirii focarului de toxiinfecţie alimentară se bat cap în cap. Analizele făcute în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj arată clar faptul că produsele din carne de porc erau infestate cu salmonela, numai că acest laborator nu este acreditat. Rezultatele analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară exclud existenţa salmonelei în produsele respective. Cu toate acestea numărul persoanelor care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară se ridică la 26 după ce alţi 6 muncitori au fost internaţi la începutul săptămânii trecute. 
În urmă cu două săptămâni 20 de muncitori care lucrau în construcţii la Mănăstirea Lainicii au ajuns în stare gravă la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tg-Jiu şi a celui din Vulcan. La începutul săptămânii trecute, încă 6 muncitori au fost transportaţi la spital prezentând aceleaşi simptome, numărul total al victimelor ridicându-se în acest moment la 26. „ În cursul săptămânii s-au dus la spital încă şase muncitori de la Mănăstirea Lainici, 3 la spitalul din Tg-Jiu şi încă 3 la cel din Vulcan. Ei au avut aceiaşi simptomatologie, cei de la spital ne-au raportat şi aceste cazuri, iar noi le-am trimis mai departe Ministerului Sănătăţii”, a declarat Doina Alăman, director coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. 
Imediat după izbucnirea focarului de toxiinfecţie alimentară reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară au mers la Mănăstirea Lainici şi au recoltat probe din produsele alimentare folosite la prepararea hranei muncitorilor. Rezultatele analizelor sunt surprinzătoare şi se bat cap în cap. Analizele efectuate în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică arată faptul că produsele din carne de porc au salmonela, iar cele ale Direcţiei Sanitar Veterinare infirmă toate zvonurile că ar fi salmonela. „ Analizele făcut în laboratorul DSP-ului sunt realizate în condiţii bune şi de specialişti, numai că laboratorul nostru nu este acreditat, aşa că rămân în picioare rezultatele Direcţiei Sanitar Veterinare Gorj”, a precizat Doina Alăman.

Mediere de la Bucureşti

Chiar dacă razultatele analizelor făcute în laboratorul DSP Gorj arată prezenţa bacteriei salmonela pe carnea de porc, acestea nu pot fi luate în calcul pentru că laboratorul nu este acreditat, drept pentru care probele au fost trimise pentru o reexaminare la un institut din Bucureşti „ Noi am trimis probele recoltate la un laborator de la Bucureşti şi acum aşteptăm rezultatele”, a spus Doina Alăman.
Nici la sancţiuni nu se înţeleg reprezentanţii celor două direcţii în sensul că Direcţia de Sănătate Publică ar da sancţiuni numai că aşteaptă rezultatele analizelor de la Bucureşti, iar Direcţia Sanitar Veterinară va da numai avertismente verbale în ciuda faptului că 26 de muncitori din zona Moldovei au ajuns în stare gravă la spital după ce au mâncat la Mănăstirea Lainici.


Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: