Reîntoarcere la tradiții, într-un sat din Gorj. Imagini inedite în ajun de Sânziene!

Imagini inedite pe un câmp din satul Stroiești, din comuna gorjeană Arcani. Zeci de tinere au readus la viață tradițiile și obiceiurile de odinioară. În ajun de Sânziene, s-au trezit cu noaptea-n cap și au pornit pe câmp să culeagă flori de sânziene. Au împletit apoi coronițe și buchete de flori. 

 

Un câmp din satul Stroiești s-a umplut, joi, de zeci de copii și tinere care au ținut să readucă în prezent tradiția din străbuni. "Este obicei pe care noi îl respectăm de când eram copii. Ne trezim devreme, mergem pe deal când e roua pe iarbă, culegem flori de sânziene, ne facem coronițe. Tradiția spune că fetele nemăritate trebuie să le arunce pe casă, pe acoperiș. Dacă o să cadă, mai așteaptă. Nu se mărită anul acesta. Dacă rămâne agățată e semn bun. Noi facem asta în fiecare an și e o ocazie perfectă să le arătăm și tinerelor generații cum făceam noi pe vremuri. La noi, la țară, obiceiurile încă se păstrează și sperăm să rămână așa", ne-a spus Liliana Arapu, un păstrător al tradițiilor din Arcani. 

Tinerele, îmbrăcate în haine populare, s-au urcat în căruțe și au pornit la drum când abia s-a crăpat de ziuă. "Pentru mine, nu este prima dată când urc în căruță și nici prima dată când culeg sânziene. E un obicei pe care l-am învățat de la bunica mea și îmi doresc să-l duc mai departe", ne-a spus o tânără. "Am cules flori de sânziene și, la noapte, o să pun buchetul sub pernă. Tradiția spune că voi visa ursitul. Sper să se întâmple asta", a spus o altă tânără. 

Evenimentul a făcut parte din seria celor dedicate Sânzienelor și Zilei Internaționale a Iei, organizate în Gorj, în aceste zile. Manifestările vor continua, după-amiază, la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara, cu o șezătoare de Sânziene și o horă boierească.

Galerie foto





Vizualizări: 8,779

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: