Recensământul, finalizat în patru comune ale Gorjului
Numărătoarea gorjenilor s-a finalizat în localitățile Tismana, Căpreni, Licurici şi Slivilești. Azi este ultima zi a recensământului, iar 92,12% din totalul de locuințe din județul Gorj au fost recenzate. Orașul Rovinari a rămas codașul clasamentului, cu o medie sub 80%.
Recensământul Populaţiei și Locuințșelor a intrat pe ultima sută de metri, azi fiind ultima zi a acestui proces, iar în unele localități, printre care Tismana, Căpreni, Licurici și Slivilești numărătoarea gorjenilor s-a şi încheiat. Cu toate acestea, mai există și codaşe, cum ar fi Rovinari, care se află sub 80%, Băleşti, Stănești, cu o medie de 82% şi Bâlteni, cu doar 84 de locuinţe recenzate. Recenzorii din aceste localităţi trebuie să recupereze timpul pierdut şi să-şi îndeplinească toate sarcinile pe care le au. Un ritm bun în completarea formularelor se mai întâlneşte în comunele Crușeț, Alimpești, Țicleni, Logrești, Săcelu și Stoina, unde media de înregistrare a datelor este cuprinsă între 98% și 99%, net superioară mediei calculate la nivel de județ. Din informațiile transmise spre Direcţia Județeană de Statistică Gorj la data de 30 octombrie 2011 reiese că în perioada 20-29 octombrie au fost recenzate 144.306 locuințe, reprezentând 92,12% din numărul total al locuințelor estimate a fi recenzate și un număr de 317.620 de persoane prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte.
Gorjenii plecați în străinătate se pot autorecenza
Directorul Direcției Județene de Statistică Gorj face un apel la persoanele care nu au fost recenzate, ca în această zi să se prezinte la comisiile teritoriale de recensământ. ”Cetățenii care scapă și nu sunt recenzaţi au obligaţia de a se prezenta la comisiile teritoriale de recensământ în ultima zi pentru a fi recenzaţi în așa fel încât să se respecte legislația în vigoare privind recenzarea în perioada 20/31 octombrie 2011”, spune Gheorghe Popescu. De asemenea, pentru cei plecați în străinătate mai există varianta autorecenzării, adică posibilitatea completării datelor on-line, prin intermediul formularelor ce se găsesc pe pagina Institutului Național de Statistică. ”În ceea ce priveşte Internetul, aceasta este o soluție de rezervă și se adresează cetăţenilor români din străinătate”, mai menționează Gheorghe Popescu.