Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Programul "Prima Casă" va fi operaţional după 20 iunie

Persoanele care nu deţin în prezent o locuinţă sau nu au contractat un credit ipotecar vor beneficia, după 20 iunie, de garanţia statului pentru împrumuturi destinate achiziţionării unei case, indiferent de vârstă, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

El a precizat că normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate în maximum 15 zile.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat la rândul său că beneficiarii programului, care se referă doar la case terminate, sunt persoanele fizice care nu deţin în proprietate o locuinţă şi nici nu au în derulare un credit ipotecar, precum şi soţii care nu deţin în comun sau individual o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi care nu au un credit ipotecar.

Prin derogare de la prevederile legii privind datoria publică, Ministerul Finanţelor este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor pentru cumpărarea unei locuinţe din programul "Prima Casă". 

"Practic, Guvernul nu trebuie să atragă din piaţă bani pe care să îi dea Fondului de Garantare, ci pur şi simplu garantează băncilor, în caz de executare a garanţiei. Prin această măsură nu facem altceva decât să mobilizăm capitalul de care dispun băncile, să-l relansăm în economie sub formă de credite", a spus Pogea. 

Contractele prin care Fondul Naţional de Grantare acordă garanţiile se constituie în titluri executorii, iar ipoteca de rangul I va fi constituită în favoarea statului, prin Ministerul Finanţelor. 

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare, criteriile de elgibiltate a băncilor şi persoanelor fizice care beneficiază de programul "Prima Casă", precum şi regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate în termen de 15 zile.

Ministrul a confirmat totodată că peste 20 de bănci au prezentat oferte complete privind nivelul dobânzilor şi comisioanelor, care sunt analizate.

Surse guvernamentale au declarat, anterior, agenţiei MEDIAFAX, că peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: