Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Profesorii dintr-un proiect POS-DRU, neplătiți de peste un an

Zeci de profesori implicați într-un proiect POS-DRU câștigat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj nu și-au mai primit banii de aproape un an și jumătate. Practic aceștia desfășoară activitățile voluntar și riscă să nu își mai primească banii deoarece proiectul se finalizează în trei luni. Profesorii avertizează cu judecata pentru a-și primi banii pe munca prestată.

De peste de un an de zile profesorii care desfășoară diferite activități cu elevii în cadrul proiectului P0s-DRU ”Învățăm împreună” nu și-au mai primit banii. Beneficiarul acestui proiect, început prin 2007, este Inspectoratul Școlar Județean Gorj, iar parteneri sunt Școala Generală ”Alexandru Ștefulescu”, Liceul de Muzică și Arte Plastice, Consiliul Local Târgu Jiu și Casa Corpului Didactic Gorj.  Profesorii de la  Școala Generală ”Alexandru Ștefulescu” și de la Liceul de Muzică depun muncă voluntară de aproape un an și jumătate pentru ca acest proiect, care se află acum pe ultima sută de metri, să se desfășoare în bune condiții. Asta pentru că de atunci nu și-au mai primit banii cuveniți.

La judecată

Unii dintre aceștia chiar amenință cu judecata. ”De aproape un an și jumătate, din aprilie 2011 nu am fost plătiți. De fapt cadrele didactice au primit bani doar patru sau cinci luni. Deocamdată nu avem decât promisiuni, care sunt din ce în ce mai vagi. Este păcat pentru că oamenii au muncit. Cred că până la urmă oamenii o să își solicite banii în instanță. Aceștia au contractele, cataloage, suporturi de curs cu care să demonstreze că au desfășurat activitățile și o să-și ceară banii”, spune Aurel Popescu, directorul Școlii Generale ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. Și cei de la ISJ Gorj sunt în aceeași situație. ”Sunt nemulțumit pentru că nu există responsabilitate în această țară și respect în gestionarea fondurilor. Proiectul trebuie dus până la capăt, iar eu am respect pentru instituția în care lucrez și sunt dezamăgit de iresponsabilii care duc țara pe butuci. Acum lucrăm la revista proiectului și nu știm cu ce să o facem”, susține Ion Elena, inspector responsabil cu munca educativă.

Doar 4 din 12 miliarde

Cei care se ocupă de desfășurarea proiectului ”Învățăm împreună” explică faptul că din valoarea proiectului, de 12 miliarde lei vechi, s-au alocat până în luna ianuarie a acestui an doar patru miliarde. ”S-a implementat corect de experții din școli la Liceul de Muzică și Arte Plastice și la Școala Generală Alexandru Ștefulescu, iar oamenii nu sunt plătiți de 14 luni datorită întârzierilor de la nivel central. În acest proiect sunt implicați 40 de profesori de la cele două școli, care primeau pentru activitățile desfășurate între 130 și 300 lei pe lună. În tot acest timp activitățile s-au desfășurat normal”, explică Cristinel Gârdu, manager de proiect și inspector școlar pe problemele romilor. Mai sunt trei luni din acest proiect, iar oamenii care au derulat activitățile riscă să rămână fără bani. ”Cerem deblocarea financiară a acestui proiect și plata personalului didactic și a echipei de proiect. Acesta se finalizează pe 30 octombrie 2012 și există pericolul ca banii să se piardă, iar oamenii să rămână neplătiți”, spune inspectorul Cristinel Gârdu.

PROBLEMĂ

”Prima problemă este că OI și AMPOSDRU trebuie să respecte contractele încheiate. A doua problemă este că se rambursează greu cererile de rambursare întrucât personalul nu face față dosarelor depuse pentru fiecare rambursare din cauza lipsei de personal care nu evaluează la timp cererile”, spune Cristinel Gârdu, coordonatorul programului.

ACTIVITĂȚI

Printre activitățile proiectului se numără oferirea unor cursuri de educație antreprenorială, istoria romilor, tradițiile şi obiceiurile romilor, excursii şi vizite de studiu, activităţi vizând educaţia economică şi cultura antreprenoriala, activităţi de informare şi formare privind igiena şi sănătatea, activități de inițiere și formare pentru utilizarea calculatorului și a Internetului.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: