Produsele alimentare în vizorul OPC
Echipele Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Cumpărătorului Gorj îşi vor concentra acţiunile de control pe verificarea produselor alimentare aflate la mare căutare în perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Astfel, se va acorda o atenţie sporită verificării condiţiilor de comercializare ale alimentelor, respectiv:
vânzarea produselor în locuri autorizate; caracteristicile organoleptice ale produselor specifice acestor sărbători; încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum, stabilite de producător; respectarea temperaturilor la păstrarea şi expunerea produselor în vederea comercializării şi încadrarea coloranţilor utilizaţi la vopseaua de ouă. Pentru produsele preambalate se verifică, în plus, starea ambalajelor (integritate, etanşeitate, salubritate); încadrarea în cantitatea netă sau volumul net, declarate de producător; modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor; afişarea preţului în mod vizibil şi într-o formă neechivocă.
Dat fiind faptul, că în această perioadă, agenţii economici ar putea profita de aglomeraţie pentru a fi vinde produse care contravin legislaţiei protecţiei consumatorilor, comisarii CJPC Gorj recomandă: carnea de miel trebuie cumpărată numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe; carnea trebuie să prezinte ştampilă sanitar-veterinară; carnea să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare. De asemenea, gorjenii pot verifica dacă peştele proaspăt doar ţinând cont de anumite aspecte: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătate.