Procurori gorjeni prinși în scandalul Bica-Tender-SRI

Doi procurori din structura centrală a DIICOT s-au trezit acum prinși în scandalul în care protagonista principală este fosta lor șefă, Alina Bica, precum și omul de afaceri Ovidiu Tender, care a denunțat-o pe aceasta la DNA pentru o șpagă uriașă în acțiuni la o firmă care i-a aparținut acestuia. Cei doi procurori provin de pe meleagurile Gorjului, unul dintre ei fiind la un moment dat chiar adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Din ecuaţie nu lipseşte nici directorul interimar al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, acuzat de fosta şefă de la DIICOT de intervenţii în favoarea lui Tender.

Afaceristul Ovidiu Tender a fost condamnat în decembrie la 11 ani de închisoare cu executare. Dosarul s-a lăsat însă cu arestări şi acuzaţii grave referitoare la oamenii legii.

Mirel Gheorghe Rădescu este unul dintre anchetatorii implicați în scandalul dintre fosta șefă a DIICOT și afaceristul Tender. De loc din Baia de Fier, el a reprezentat DIICOT la procesul pe care Tender îl avea pe rol în dosarul RAFO – Carom, în audierile de acum de la DNA magistratul spunând că fosta sa șefă, Alina Bica, a făcut în așa fel încât să îl favorizeze pe Tender și să îl ajute să obțină o pedeapsă cât mai mică. În momentul în care dosarul se apropia de o pronunțare a unui prim verdict, prin toamna lui 2013, Rădescu a fost înlocuit pe neașteptate din procesul respectiv, în locul său fiind trimis un alt procuror al DIICOT, Ionela Claudia Curelaru, nimeni alta decât fosta adjunctă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Mărturia lui Rădescu

Declarația pe care Mirel Rădescu a făcut-o acum la DNA se regăsește în motivarea deciziei de arestare a Alinei Bica în noul dosar deschis pe numele acesteia și în care este acuzată că l-a ajutat pe Tender în procesul RAFO –Carom. În fața magistraților care urmau să decidă arestarea sa, Bica a explicat că l-a schimbat pe Rădescu întrucât acesta şi-ar fi dorit o funcţie de conducere în cadrul Serviciului de combatere a macrocriminalităţii economico - financiare, hotărând să îl „degreveze” de anumite dosare.

Mirel Rădescu s-a riscat însă și după dispoziția primită de la Bica a continuat să meargă la procesul lui Tender pentru a cere o pedeapsă mai mare pentru acesta, șefa DIICOT chemându-l imediat la ordine în biroul său. „În considerarea faptului că am apreciat că datorită complexităţii deosebite a cauzei este normal să continui să particip la şedinţa de judecată, la termenul de judecată din luna septembrie 2014 am intrat din nou în şedinţă, motiv pentru care a doua zi am fost chemat la Bica Alina Mihaela, punându-mi-se în vedere ca din acel moment să nu mai am niciun contact cu respectivul dosar şi că este ultima dată când îmi permit să-i subminez autoritatea", a declarat  Rădescu în faţa anchetatorilor.

„Negocieri” pentru pușcărie

DIICOT a fost reprezentat apoi în proces de Claudia Ionela Curelaru, înainte de finalizarea procesului Bica având o discuție tranșantă la ea în birou cu procurorul de caz și șefa Serviciului Judiciar, procuror Silvia Ștefănescu. Discuția a fost una „fermă”, Alina Bica cerându-i lui Curelaru să pledeze pentru o pedeapsă cu suspendare față de Tender, asta în situația în care Rădescu nici nu se gândea la o pedeapsă mai mică de 15 ani. „Curelaru Claudia Ionela mi-a adus la cunoştinţă, în mai multe rânduri, că procurorul şef direcţie, la acea vreme Bica Alina Mihaela, o cheamă să îi dea informaţii cu privire la stadiul dosarului ce îl privea pe inc. Ovidiu Tender ş.a.”, a declarat procurorul DIICOT la audierile de la DNA.

În mărturia sa, Ștefănescu spune că, până la urmă, Bica a reușit să își impună punctul de vedere, care îi era favorabil lui Tender. „Aceasta mi-a spus să scriu un proces – verbal în caietul de şedinţă în care să se consemneze că procurorul şef direcţie Bica Alina Mihaela, procurorul de şedinţă Curelaru Claudia Ionela şi procurorul şef serviciu judiciar, subsemnata, suntem de acord ca în cauza privind pe Ovidiu Tender ş.a. să se pună concluzii ca modalitate de executare a pedepsei suspendarea sub supraveghere. I-am sugerat să lase instanţa de judecată să decidă, spunându-i, totodată, că Iancu Alexandru, în dosar de acelaşi gen, a primit o pedeapsă de 11 ani închisoare. Replica Alinei Bica a fost „Silvi, nu eşti de acord cu mine?” În acest context, i-am zis că da, mi-a dat stiloul ei şi am scris în sensul celor arătate, aspect ce rezultă şi din caietul de şedinţă de analiză a soluţiilor. După acest episod, dându-mi seama că am acceptat cu prea multă uşurinţă propunerea procurorului şef direcţie, la Curtea de Apel Bucureşti, fiind planificată în şedinţa de judecată, i-am cerut Claudiei Curelaru să nu depună la dosarul cauzei acel referat, pentru că devine public. Cu aceeaşi ocazie, am întrebat-o  pe Curelaru Claudia Ionela şi despre ce prejudiciu este vorba, aceasta spunându-mi despre peste 300 miliarde lei”, se arată în motivarea instanței.

Speriată de posibile consecinţe

Prinsă în lupta dintre „greii” de la București, Claudia Ionela Curelaru a mărturisit ceea ce orice om normal și cu frică de lege ar fi simțit în acel moment. Mai cunosc faptul că, doamna Curelaru Claudia Ionela a promis că o să meargă să discute cu şeful D.I.I.C.O.T. În chiar dimineaţa în care Bica Alina Mihaela a fost reţinută de D.N.A., am mers la adjunctul procurorului general  Codruţ Olaru să-i spun ce greşeală am făcut. Acesta mi-a cerut să vadă să consulte lucrările. I-am dus caietul de şedinţă şi referatul după care a făcut copii xerox. Acesta m-a admonestat că am acceptat cu uşurinţă o astfel de atitudine. (…) am făcut concluzii scrise în care am solicitat instanţei condamnarea inculpaţilor cu executarea pedepselor în penitenciar, dovadă şi pedepsele aplicate”, a mai declarat procurorul Silvia Ștefănescu.

VERDICT

La sfârșitul anului trecut, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul respectiv la 11 ani și 4 luni de închisoare cu executare, acum el denunțând-o pe Bica la DNA pentru o șpagă de milioane de lei, în acțiuni, date de la o firmă de-a sa. În acest dosar, alături de Bica mai sunt anchetați penal, tot în stare de arest preventiv, și fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, dar și omul de afaceri Dorin Cocoș și fiul său Alin Cocoș.

VERSIUNE

Alina Bica are o altă versiune a celor întâmplate. Bica a povestit judecătorilor că generalul SRI Florian Coldea i-a cerut o pedeapsă cu suspendare în dosarul Tender, motivând că afacerile acestuia în Africa ţin de siguranţa naţională. Aceasta crede că a ajuns în arest tocmai ca o răzbunare a lui Coldea, după ce a refuzat să îi facă jocurile.

Vizualizări: 660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: