Procedurile de garantare a creditelor pentru "Prima Casă" vor fi simplificate
Sistemul de garantare de către stat a creditelor pentru achiziţionarea primei locuinţe va fi simplificat, astfel încât procedurile să fie derulate doar prin intermediul Fondului Naţional de Garantare şi Ministerului Finanţelor, fără variante alternative, a declarat premierul Emil Boc.
El a precizat că simplificarea cadrului legal pentru garantarea acestor credite va fi decisă în şedinţa de miercuri a Guvernului. În privinţa dobânzilor practicate la acest tip de credite, premierul a arătat că acestea sunt variabile, de la o bancă la alta, detaliile urmând să fie stabilite în perioada imediat următoare prin normele metodologice.
Peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei, au declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.
La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.
Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.
Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.