Primarul din Fărcăşeşti a câştigat definitiv procesul cu ANI

Dănuţ Bălu, primarul comunei Fărcăşeşti, este, poate, primul edil din ţară care a reuşit să câştige procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Curtea de Apel Craiova i-a dat câştig de cauză edilului, decizia fiind definitivă şi irevocabilă, mai ales că ANI nu a făcut recurs. ANI stabilise că Bălu a fost incompatibil pentru că, în perioada în care a fost viceprimar şi apoi primar, a reprezentat comuna în Adunarea Generală a Acţionarilor la firma Gospolocalfar SRL, deţinută de Consiliul Local Fărcăşeşti. Alţi zeci de primari gorjeni sunt în situaţii similare şi speră să poată folosi sentinţa lui Bălu pentru a invoca precedentul.

Primarul comunei Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu, a fost  declarat incompatibil de ANI pentru că  “S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, următoarele funcţii şi calităţi: viceprimar al Comunei Fărcăşeşti şi calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. Gospolocalfar S.R.L. (04 octombrie 2011-20 iunie 2012); primar al Comunei Fărcăşeşti şi calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. Gospolocalfar S.R.L. (20 iunie 2012-prezent)”.  

Edilul a contestat raportul ANI prin care a fost declarat incompatibil, iar magistraţii de  la Curtea de Apel Craiova i-au dat câştig de cauză.

Soluţia dată de aceştia a devenit definitivă şi irevocabilă pentru că ANI nu a mai făcut recurs. „Eu eram în actul constitutiv ca şi reprezentantul comunei, conform articolului 62 din legea 215 unde spune foarte clar că reprezentantul comunei este primarul. Eu nu am fost împuternicit de Consiliul Local să fiu reprezentantul dânşilor. Ei au delegat această reprezentativitate să fie făcută de către un administrator. De aceea am avut câştig de cauză, n-am luat decizii, nu am avut absolut nimic în cadrul societăţii. De aceea nu au mai făcut nici ei recurs”, a spus primarul comunei Fărcăşeşti, Dănuţ Bălu.

Îşi continuă mandatul

Instituţia prefectului a fost înştiinţată de primărie referitor la faptul că primarul Dănuţ Bălu a câştigat procesul cu ANI. Reprezentanţii Prefecturii Gorj spun că nu se mai impune emiterea ordinului prefectului pentru încetarea mandatului primarului, aşa cum a solicitat ANI. „În data de 25 septembrie, Instituţia Prefectului a fost înştiinţată de primăria comunei Fărcăşeşti că în dosarul civil nr. 40/54/2014 Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa civilă 85/2014 prin care a fost anulat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care a constatat că domnul Bălu Dănuţ, primarul comunei Fărcăşeşti a fost declarat incompatibil şi totodată am fost înştiinţaţi că respectiva hotărâre judecătorească a rămas irevocabilă prin nerecurarea acesteia de către Agenţia Naţională de Integritate”, a declarat Liviu Diaconescu, şef Serviciul Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Gorj.

Speră să primească aceeaşi soluţie

La nivelul judeţului Gorj mai sunt câteva zeci de primari declaraţi incompatibili de ANI, pe situaţii similare cu cea a primarului din Fărcăşeşti. Primarii care au contestat în instanţă raportul agenţiei speră acum să câştige şi ei procesul. Este şi cazul primarului din Ciuperceni, Dumitru Tăloi, declarat incompatibil de ANI, acuzat fiind că din februarie 2011 până anul acesta a deţinut simultan funcţia de primar al comunei şi calitatea de reprezentant al comunei în AGA a SC CTC Desalubris SRL. “Eu aşa sper, Curtea de Apel să anuleze raportul ANI. Am contestat în instanţă, am depus documentele şi încă nu s-a dat o soluţie. Am termen în data 30 octombrie”, a spus primarul comunei Ciuperceni, Dumitru Tăloi. 

Şi Petre Guşiţă, primarul comunei Jupâneşti aşteaptă verdictul magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova. Edilul este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 septembrie 2011-11 septembrie 2013 întrucât a deţinut simultan funcţia de primar al comunei şi calitatea de reprezentant al comunei în AGA al SC Jupsal Salubris S.R.L. Edilul nici nu ia în calcul varianta să piardă procesul cu ANI. „Deocamdată aştept termen. Cu siguranţă voi avea aceeaşi soluţie, nici nu se pune problema. Eu am făcut demersul procedural la momentul potrivit numai că s-a interpretat greşit de agenţie. Eu am respectat legea întocmai”, a comentat primarul din Jupâneşti.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: