Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Primăriile mari fac credite pentru continuarea investiţiilor

Două primării de oraş din judeţul Gorj au contractat împrumuturi la bănci. Este vorba de primăriile din Motru şi Târgu Jiu, care au avut nevoie de bani pentru a finaliza unele proiecte de investiţii. Ambele au primari din Partidul Social Democrat. Faptul că sunt în partidul care se află la guvernare se pare că nu i-a ajutat prea mult, dat fiind faptul că au fost nevoiţi să acceseze un astfel de împrumut bancar.

Primăria Târgu Jiu are în momentul de faţă două credite la bănci diferite. Împrumut a fost solicitat pentru lucrări de investiţii în anumite zone ale municipiului. Creditele sunt de ordinul zecilor de milioane de lei. „Avem două credite, este vorba de un credit în valoare de 16.100.000 RON la Dexia Credit, scadent în octombrie 2017 şi unul la BCR, de 8.000.000 RON, scadent în luna iulie 2025. Sunt credite pe care le-am luat pentru investiţii foarte mari şi foarte importante. Cel de la Dexia este luat pentru centru, pentru realizarea nocturnei şi pentru câteva străzi importante din Târgu Jiu. Celălalt a fost contractat pentru canalizarea de pe strada Victoria şi câteva dotări cu utilaje. Au fost făcute licitaţii şi ei ne-au oferit cea mai bună dobândă”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt în cadrul primăriei Târgu Jiu.

Şi primăria Motru a contractat un credit de la o bancă. Împrumutul a fost solicitat pentru cofinanţarea unui proiect de investiţii cu fonduri europene. „Am creditul care l-am făcut anul trecut pentru cofinanţarea proiectului pe fonduri europene şi avem depus un proiect la Ministerul Finanţelor pentru a ni se da avizul pentru a termina investiţia să băgăm apă la sate. Cofinanţarea este de 22%, foarte mare. Cam 70% din lucrări au fost finalizate, este vorba de 22 km de conductă băgată prin pământ, dar mai trebuie să ne legăm la sursa de apă şi finalizată staţia de epurare. Cofinanţarea este de 32 de miliarde lei vechi, pentru că valoarea proiectului este de cinci milioane de euro. Noi am solicitat acest credit, câştigat prin licitaţie de Banca Comercială, dar trebuie să avem mai întâi acceptul de la ministerul Finanţelor. Creditul îl vom restitui până al sfârşitul mandatului”, a declarat Dorin Hanu, primarul din Motru. 

Nici nu vor să audă de credite la bănci

Ceilalţi edili de oraşe din judeţul Gorj au spus că nu au contractat credite la bănci. Motivul este lesne de înţeles, nu vor să plătească dobânzi uriaşe la creditul bancar. Edilul din Ţicleni, Radu Constantin, nici nu vrea să audă de aşa ceva. „Niciodată nu aş face aşa ceva. Şi dacă nu aş mai face nimic în oraşul Ţicleni şi împrumut la bănci nu voi face. Dacă sunt nişte programe şi putem să le accesăm sunt binevenite, dar nu să ne împrumutăm la bănci. Eu nici în particular n-am mers cu băncile, cu împrumuturi. Pentru că dăm nişte dobânzi, nişte bani degeaba”, a precizat Radu Constantin, primarul din Ţicleni.  

Reprezentanţii primăriei Rovinari spun că nu îşi doresc să îndatoreze oraşul prin accesarea de credite la bănci. „Primăria Rovinari nu are în acest moment niciun credit, la nicio bancă. Nevoie de credite există, dar am încercat pe cât posibil să nu îndatorăm oraşul pentru că nu se ştie ce vremuri vin şi cum vin. Am încercat să păstrăm o măsură în ceea ce priveşte investiţiile, un echilibru între valoarea reparaţiilor de la nivelul oraşului şi a veniturilor proprii ale primăriei”, a comentat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari. 

Vizualizări: 225

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: