Primăria vrea să eutanasieze câinii, pentru că mănâncă mult
Doar 200 de câini comunitari sunt adăpostiţi în noul padoc din zona CET, deşi capacitatea acestuia este de 500 de locuri. Adăpostul canin a costat nu mai puţin de 6,8 miliarde. Cu toate acestea, câinii comunitari continuă să le facă probleme târgujienilor. Zilnic 2-3 cetăţeni cer autorităţilor să ridice maidanezii agresivi din diferite zone ale oraşului. Alexandru Zaharia, directorul Direcţiei de Servicii Comunale a dezvăluit într-un interviu acordat publicaţiei noastre că primăria cheltuieşte câte 12000 de Ron/lună pentru hrana şi tratamentul câinilor comunitari.
Reporter: În urmă cu aproximativ o lună şi jumătate a fost inaugurat noul padoc din zona CET. Câţi câini sunt în prezent adăpostiţi acolo?
Alexandru Zaharia: La noul padoc sunt adăpostiţi 200 de câini. Sperăm ca până la sfârşitul acestui an să fie ocupate şi celelalte locuri. Iniţial intenţionam să mutăm aici şi câinii de la vechiul adăpost care aparţin fundaţiei Proanimals, însă reprezentanţii acesteia au hotărât să-şi înfiinţeze propriul padoc. În momentul de faţă, la vechiul padoc mai sunt circa 500 de câini dar îi vom lua de acolo.
Reporter: Câţi câini sunt ridicaţi de angajaţii Direcţiei de Servicii Comunale săptămânal?
Alexandru Zaharia: Săptămânal sunt ridicaţi de pe străzi 15-20 de câini. Cu toate acestea fenomenul continuă să ia amploare. Atâta timp cât nu suntem sprijiniţi de cetăţenii nu putem face mare lucru. Legea oricum nu ne ajută.
Reporter: Care sunt zonele cu cei mai mulţi maidanezi?
Alexandru Zaharia: Cei mai mulţi maidanezi se întâlnesc în cartierele de rromi din Obreja şi Luncilor. Majoritatea cetăţenilor nu au garduri sau dacă au lasă porţile deschise, iar câinii se înmulţesc în mod haotic.
Reporter: Ce credeţi că ar trebui făcut pentru a stopa acest fenomen?
Alexandru Zaharia: În primul rând ar trebui să existe un cadrul legislativ care să ne dea voie să eutanasiem câinii bătrâni şi agresivi. De asemenea, ar trebui făcut un recensământ canin. Proprietarul animalelor va putea astfel fi sancţionat în momentul în care îi găsim pe stradă. De asemenea, va putea fi tras la răspundere atunci când cineva cade victimă animalului său. Nefiind crotaliaţi câinii vor exista la tot pasul.
Reporter: Prin urmare, adăpostul este sau nu eficient?
Alexandru Zaharia: Centrul canin îşi va dovedi eficienţa decât dacă în oraşele din apropierea municipiului vor fi deschide alte padocuri. Avem şanse să scăpăm de câini numai dacă vor exista adăposturi canine şi la Rovinari şi Bumbeşti Jiu. În continuare sunt aduşi în municipiu foarte mulţi câini din judeţele învecinate Vâlcea şi Hunedoara. Cei mai mulţi sunt lăsaţi la intrarea în municipiu sau pe Defileul Jiului.
Reporter: Cât s-a cheltuit până acum şi ce mai intenţionaţi să faceţi la noul padoc?
Alexandru Zaharia: Pentru noul padoc s-au cheltuit 6,8 miliarde de lei. Intenţionăm să ne mai extindem cu două padocuri exterioare în care câinii se vor putea plimba vara. Aceste amenajări nu implică fonduri suplimentare deoarece vom folosi materiale de la vechiul padoc.
Reporter: Cât cheltuiţi lunar pentru cei 200 de câinii adăpostiţi la padoc?
Alexandru Zaharia: Lunar se cheltuieşte câte 9000 de lei pentru mâncare şi 3000 de lei pentru tratamente. La acestea se vor adăuga şi cheltuielile privind sterilizarea. Până acum nu a fost sterilizat niciun animal. Am luat legătura cu un medic veterinar care îi va steriliza voluntar, însă noi va trebui să suportăm cheltuielile legate de medicamentaţie.
Reporter: Aveţi sesizări din partea cetăţenilor care se plâng de câinii comunitari?
Alexandru Zaharia: Zilnic sunt 2-3 sesizări la numărul de telefon 984. În urma acestora angajaţii DSC identifică zonele respective şi ridică haitele de câini.