Povestea de viaţă a unei tinere cu dizabilităţi
Are 28 de ani şi încă de pe când era mic copil suferă de o dizabilitate locomotorie, după ce i-a fost făcută o injecţie nereuşită. Vorbim de Maria Isabela Dobrotă, originară din Plopşoru, care a reuşit să treacă peste handicapul pe care îl are cu sprijinul părinţilor şi al prietenilor. Este absolventă a unei facultăţi, iar acum este cursantă la o a doua instituţie de învăţământ superior. Mai mult decât atât, urmează şi cursuri de secretariat. Chiar dacă studiile o recomandă pentru un job bun, tânăra spune că nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă. Aceasta este cea mai arzătoare dorinţă a sa. „De fiecare dată când mă prezint la interviu mi se invocă motive puerile pentru a nu mă angaja”, a spus Maria.
Maria Isabela Dobrotă şi-a depăşit condiţia, trecând peste deficienţa pe care o are de pe când era fraged copil. Problema locomotorie nu a determinat-o să renunţe, ci să meargă mai departe, creându-şi propriul drum, aşa cum şi l-a dorit. „De la vârsta de 1 an şi 8 luni sufăr de această deficienţă fizică numită parapareză spastică. Am căpătat această deficienţă în urma unui vaccin greşit făcut. Pentru mine, această deficienţă nu mai este o deficienţă, deoarece face parte din mine, m-am obişnuit cu ea. Înseamnă un mod de a vedea lucrurile diferit, o încercare de a mă comporta la fel ca toţi ceilalţi şi într-un fel sau altul, deficienţa este puterea mea şi tăria mea de a merge mai departe, de a încerca în ciuda acestui lucru să-i înţeleg pe cei din jurul meu cât mai bine”, a spus Maria.
De-a lungul vremii, cărţile s-au dovedit a fi cele mai bune prietene ale Mariei. A citit mult, în special în zilele în care a trebuit să stea în spital. Nu a dorit să rămână la stadiul de persoană cu dizabilităţi. A studiat, a finalizat cursurile Facultăţii de Istorie Filozofie Geografie din Craiova, specializarea Ştiinţe Politice. Acum este studentă la Facultatea de Informatică-Matematică din Târgovişte şi în acelaşi timp urmează şi o Şcoală Postliceală de Secretariat. A lucrat în televiziune ca redactor de ştiri. I-ar plăcea să lucreze în continuare în acest domeniu. „Mi-ar fi plăcut şi în Gorj să fac acest lucru, dar din păcate pe redacţional nu se poate. Sunt anumite criterii. Din acest punct de vedere am aşa, o apăsare, pentru că nu am reuşit să continui ceea ce îmi place”, a mai spus Maria.
Nimeni nu vrea să o angajeze
Maria locuieşte acum în Târgu Jiu împreună cu soţul său care asigură principalul venit al familiei. Şi-ar dori să lucreze cât să poată aduce un plus la bugetul familiei, pentru că necesităţi sunt multe. Numai că pe unde merge la interviu este respinsă din cauza deficienţei locomotorii pe care o are. „Momentan sunt în căutarea unui job, dar este o mică problemă. Această deficienţă mă împiedică să îmi găsesc de lucru. Oamenii sunt reticenţi în ceea ce priveşte persoanele cu deficienţe. Din start te cataloghează. Nu caut un job într-un domeniu anume. Nu cred că noi, persoanele cu deficienţe, putem să ridicăm pretenţii. O persoană cu deficienţe poate să facă multe lucruri dacă este lăsată, dacă i se dă această şansă. Cea mai arzătoare dorinţă a mea este să am un job stabil, să pot să mă simt utilă, pentru că acesta este lucrul care mă doare cel mai tare. Am încercat să mă angajez, am fost la diferite interviuri. Mi s-au spus motive puerile din punctul meu de vedere, pentru a nu mă face să mă simt jignită pentru că am această deficienţă şi nu voiau să mă angajeze”, a precizat Maria Isabela Dobrotă.
Maria a le-a transmis persoanelor care suferă de diverse dizabilităţi să nu se lase niciodată învinse şi să lupte pentru ceea ce îşi doresc.