Ponta, spion pentru ruşi?
Victor Ponta a fost spion! Cam aşa s-ar traduce calitatea acestuia de ofiţer acoperit al SIE, în perioada 1997-2001, după cum a spus în sfârşit Băsescu. La o adică, s-ar putea mândri cu asta, dacă nu ar fi încălcat puţin Constituţia, pentru că era în acelaşi timp şi procuror. „Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, zicea şi atunci, zice şi acum Constituţia României.
Dar, nu asta este cea mai mare problemă a lui Ponta. Şi-a rezolvat el plagiatul, o să-şi rezolve şi problema asta de incompatibilitate. Ponta nu are în acest moment o mare problemă pe plan intern, oricât de mult ar dezbate televiziunile subiectul, în plină campanie electorală. Întrebarea este pe cine a spionat Ponta? Doar frunzărindu-i CV-ul, aflăm că în perioada menţionată Ponta a fost în SUA, Italia, Grecia şi Marea Britanie. Într-un CV mai vechi apăreau Cehia şi Franţa. Îşi vor pune cancelariile străine întrebarea: am fost spionaţi de Ponta? Toate, absolut toate guvernele sunt extrem de sensibile când este vorba de spioni şi tocmai de aceea este greu de înţeles de ce Traian Băsescu a provocat un subiect pe care SIE şi în general serviciile de informaţii îl vor gestiona cu greu.
Nu cred că Băsescu a lansat acest subiect pentru a favoriza sau defavoriza un candidat în această campanie electorală. Deconspirarea lui Ponta nu este un subiect electoral. Înclin să cred că pentru Traian Băsescu este un subiect de siguranţă naţională. Şi că nu a vrut să se ajungă aici, dar nu s-a putut altfel, pentru că nici SIE, nici SRI nu s-au implicat în a împiedica un fost agent să candideze. Iar dacă spionul Ponta era un filorus, cu atât mai grav pentru România, o ţară NATO aflată la graniţa cu Ucraina.
Pe de altă parte, poate că a venit timpul să înceapă curăţenia şi în serviciile secrete. Sunt zeci de parlamentari despre care se vehiculează că sunt sau că au fost ofiţeri acoperiţi. Sunt zeci de oameni de afaceri de mare calibru, despre care se spune că produc bani negri pentru servicii, aşa că organele de anchetă nu se ating de ei. Sunt judecători, sunt ziarişti, cine vrei şi cine nu vrei este ofiţer acoperit. Sau cel puţin aşa se vehiculează. România are nevoie de servicii secrete sănătoase, care să nu fie îmbâcsite de tot felul de profitori ai acestor timpuri. Dacă o lege spune că nu poţi fi în acelaşi timp şi procuror şi ofiţer, nu este normal ca o altă lege să te împiedice să ajungi la adevăr. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, doar pentru că este ofiţer acoperit.