Ponta, preşedinte plagiat
Victor Ponta uită uneori că a pierdut alegerile prezidenţiale şi încearcă să facă agenda publică din postura de mediator între partide. Aşa a făcut şi ieri, când i-a invitat pe liderii PNL, Blaga şi Gorghiu, la discuţii pe cinci teme fundamentale. Un atribut al preşedintelui Iohannis, care a şi chemat partidele la consultări pe tema bugetului pentru apărare. Consultări care s-au lăsat cu semnarea unui pact pe securitate naţională, motiv pentru care plagiatorul a propus şi el a doua zi un pact pe autostrăzi. De ce nu făcea guvernul autostrăzi, că nu avea Ponta pact!
Temele pe care Ponta vrea să le discute cu opoziţia parlamentară sunt legate de legislaţia financiară, revizuirea Constituţiei, sistemul electoral, masterplanul pe Transport şi legile siguranţei. Liberalii i-au transmis sec: dacă nu te duce capul să îţi faci treaba de premier, pleacă şi lasă locul liber. După care i-au reamintit că nu e cazul să se substituie preşedintelui României. „Păcat!”, a transmis Ponta pe pagina de socializare, supărat că a obţinut de la liberali „insulte, scandal şi în rest NIMIC!”.
Ce voia Ponta să obţină? Comisia de Cod electoral a fost deja înfiinţată şi funcţionează cu participarea tuturor forţelor politice. Doar presa a fost ţinută vreo două zile la uşă, să nu afle că actualii primari şi parlamentari vor tot alegeri într-un singur tur, ca să fie ei favorizaţi. Şi mă refer la politicienii cu influenţă din toate partidele politice. Degeaba Blaga şi Gorghiu cer alegeri în două tururi, colegul lor Falcă face lobby pentru alegeri într-un singur tur, pe principiul: mai bine să piardă partidul, decât să piardă el.
De ce vrea Ponta semnătura tuturor partidelor pe pactul pentru autostrăzi? De ce să-şi asume toţi autostrada Comarnic-Braşov, care va costa între 50 şi 150 de milioane de euro pe kilometru? E afacerea lui, să răspundă pentru ea.
Ponta nu are nevoie de sprijinul opoziţiei pentru a fi un bun premier. La ultima învestire a guvernului, a avut un suport de două treimi în parlament. O majoritate la fel de largă, chiar dacă diferită, precum cea rezultată din alegerile din 2012. Preşedintele Iohannis nu l-a blocat în nici un fel, aşa că Ponta nu face pentru că nu poate, nu îl duce capul, nu pentru că nu e lăsat.