Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Poliţişti, politicieni şi lideri sindicali pun umărul la demolarea lui Caragea

Şeful IPJ Gorj, Viorel Caragea, a fost miercuri seara subiectul unei emisiuni la Realitatea TV. Emisiunea a fost interesantă nu neapărat prin dezvăluirile făcute, deloc noi pentru gorjeni, cât prin contestatarii şefului IPJ: poliţişti şi foşti poliţişti, deputatul PSD Iriza, liderul sindical Marin Condescu care s-a prezentat drept „infractor” şi indirect protestatarul cu multe dosare penale de la Săuleşti, Ion Bucloiu. Cu toţii au fost catalogaţi drept „eroi” de realizatorul emisiunii, Rareş Bogdan. Potrivit unor surse, după emisiune Ministerul Administraţiei şi Internelor a trimis din nou Corpul de Control la IPJ Gorj, după ce vinerea trecută Caragea a fost luat la întrebări de o comisie din IGPR.

Emisiunea care l-a avut ca subiect principal pe Viorel Salvador Caragea s-a desfășurat fără ca acesta să fie prezent la dezbateri sau să intervină prin telefon, șeful IPJ Gorj preferând și altă dată să nu răspundă la atacurile ce i-au fost aduse. Realizatorul Rareș Bogdan și alți trei jurnaliști prezenți în studio l-au avut ca invitat de bază pe fostul adjunct de la Poliția Municipiului Târgu Jiu, comisarul șef Daniel Crăciun, ieșit la pensie după ce s-a internat la secția psihiatrie pentru a-și trata stresul pe care îl căpătase din cauza ordinelor primite de la Caragea. Acesta a vorbit despre modul dur în care șeful IPJ li se adresează subordonaților și a prezentat o rezoluție a Direcției Naționale Anticorupție de acum un an prin care față de Caragea procurorii dispun neînceperea urmăririi penale. În documentul respectiv, prezentat deja de Pandurul, mai mulți oameni de afaceri din județ, anchetați, judecați sau deja condamnați în diferite dosare, îl reclamau pe Caragea pe motiv că ar fi trebuit să „cotizeze” la acesta de-a lungul timpului, procurorii DNA negăsind însă probe care să susțină acuzațiile. Ancheta l-a vizat și pe Ionuț Caragea, fiul comandantului, fără ca să-i fie adusă vreo acuzație acestuia.

Luță și flagrantul eșuat

Mult mai mult a vorbit însă Crăciun despre o anchetă în care telefonul lui Caragea era interceptat în decembrie 2010, anchetatorii consemnând că acesta „a furnizat informații ce nu erau destinate publicității numitului Luță Constantin”, Luță fiind implicat într-o anchetă a polițiștilor din sectorul 4 București. Anchetatorii consemnează că „informațiile divulgate ar fi constat” în avertizarea lui Luță cu privire la un flagrant ce i se organiza acestuia în capitală. Pentru cine nu mai ține minte, Luță este unul dintre cei mai bogați romi din Obreja, căruia o firmă de recuperatori din capitală a venit și i-a ridicat un bolid de lux din curte pe motiv că nu ar fi plătit toate ratele, în urma acelui incident soția sa suferind un atac de panică și un infarct.

Luță și familia sa au făcut chiar un protest în fața Tribunalului Gorj, declarându-se nemulțumiţi de modul în care se judecă un dosar de-al său, în povestea cu recuperatorii, spun romii din Obreja, el sunându-l pe Caragea pentru a-i spune că va merge la București și va lovi cu sabia în cei care i-au luat mașina din curte, dorind să răzbune astfel și problemele de sănătate ale soției. Caragea l-ar fi sfătuit pe Luță să nu provoace scandal și să aștepte să își facă datoria organele statului, în cele din urmă acesta nemaiducându-se la București și, astfel, a picat flagrantul.

La începutul anului acesta, Luţă și alți romi din Obreja au fost reținuți pentru 24 de ore într-un dosar de cămătărie, polițiștii lui Caragea cerând arestarea acestuia, lucru pe care instanțele de judecată nu l-au admis însă.

Adjunctul Frățilescu

Fostul comisar șef Daniel Crăciun nu a fost singurul polițist care și-a vorbit de rău șeful, ci și actualul adjunct al IPJ Gorj, Ion Frățilescu a avut o intervenție telefonică în care a confirmat că un raport pe care l-a înaintat șefilor săi ierarhici cu privire la presupuse abuzuri ale lui Caragea este autentic și și-l însușește. Atacurile sale nu au fost unele directe, sub centură, dar au vizat mai mult comportamentul lui Caragea față de subordonați, șeful IPJ Gorj fiind cunoscut ca o persoană care nici nu vorbește în șoaptă și nici nu prea știe să roage frumos atunci când dă un ordin.

Frăţilescu a făcut referire la perioada de început a mandatului lui Caragea, în care acesta ar fi plănuit cum să îndepărteze mai mulți ofițeri cu vechime din Inspectorat, considerați incomozi și potențiali adversari ai acestuia.

O problemă pare să fi avut şi Vasile Popescu, de la Poliția Motru, care s-a plâns că după ce a început o anchetă ce viza activitatea unor balastiere dosarul i-a fost luat, iar el a fost pus să facă naveta pe la Rovinari și Bumbești Jiu, el menționând că nu mai știe nimic de ancheta respectivă.

Condescu și Iriza

Un șofer din subordinea fostului senator Ilie Petrescu, de la UEF Motru, a vorbit și el în emisiune despre cum se lăuda fostul parlamentar că este „frate” cu Caragea și că poate să încalce legea pentru că nu i se va întâmpla nimic, prin telefon intervenind, în mod surprinzător, fostul sindicalist Marin Condescu. După o perioadă în care acesta nu a avut nicio reacție nici față de ce s-a mai întâmplat prin județ, fostul boss de la Pandurii a dorit să explice telespectatorilor că, de fapt, Caragea nu ar face decât să execute niște ordine politice pe care le primește direct de la Ion Călinoiu sau de la Laurențiu Ciurel, el știind mult mai bine decât alții cum stau lucrurile.

Ideea a fost susținută parțial și de deputatul Scarlat Iriza, care a mărturisit că șeful IPJ Gorj intră în biroul șefului Consiliului Județean „ca la el acasă”. Iriza a povestit cum Caragea l-ar fi amenințat cu faimosul „meniu de 24 de ore”, adică o reținere pentru 24 de ore, într-un dosar despre care până acum nu s-a auzit nimic. Deputatul a spus că toate afacerile sale sunt legale și corecte, fiind convins că șeful IPJ Gorj a comis un abuz, așa cum un abuz l-ar reprezenta și faptul că un echipaj de la Rutieră l-a pus într-o dimineață pe la ora 9.00 să sufle în fiolă, după ce a plecat de acasă cu mașina. Iriza s-a plâns de faptul că echipajul de Poliție stă multe ore în fața casei sale, el fiind convins că este supravegheat, deși locul în care are acesta vila este unul în care șoferii calcă pedala de accelerație și pot fi prinși cu aparatul radar.

Bucloiu! Faimosul Bucloiu!

Emisiunea de la Realitatea Tv a durat până după miezul nopții, pentru cine nu a urmărit-o până la capăt, realizatorul acesteia promițând că va continua seria de dezvăluiri la adresa lui Caragea, el menționând de câteva ori faptul că telespectatorii care i-au trimis mesaje i-au sugerat să îl invite în studio și pe Ion Bucloiu, din Săulești, prezentat ca un fel de luptător pentru dreptate. În realitate, ca și în cazul lui Luță, Bucloiu este o persoană care are probleme cu legea și care este deja condamnată la închisoare cu suspendare pentru că șantaja patru pădurari pentru a primi de la ei niște bani, bărbatul fiind cunoscut ca o persoană care a depus sute de plângeri la adresa procurorilor, polițiștilor, judecătorilor și cine mai știe cui, Caragea fiind unul dintre cei reclamați de el. O eventuală prezență a acestuia în studio ar mai destinde fețele încruntate ale polițiștilor stresați că nu scapă de „tiranul” din fruntea IPJ Gorj.

Controale și scenarii

Ca urmare a emisiunii respective, o echipă de control de la București a sosit aseară la Târgu Jiu pentru a verifica informațiile vehiculate în spațiul public despre Caragea. Astfel de controale au mai fost făcute și în trecut, fiind aproape la fel de dese ca zvonurile despre iminenta schimbare a sa din funcția de conducere. Unii polițiști, care au dorit să își păstreze anonimatul, au sugerat însă că verificările de aseară ar fi fost aranjate chiar de Caragea, la sediul Inspectoratului fiind chemați chiar și din concediu ofițeri apropiați și loiali acestuia pentru a da declarații care să îl scoată din nou basma curată.

Dacă și după acest scandal șeful IPJ Gorj rămâne tot pe funcție e greu de anticipat cu ce ar mai putea fi atacat în viitor, atâta timp cât, până acum, nici măcar DNA nu a reușit să dovedească o eventuală implicare a acestuia în vreo ilegalitate care să ducă la îndepărtarea sa. Inspectoratul Județean de Poliție stă însă pe un butoi cu pulbere, atacurile împotriva lui Caragea fiind o premieră pentru că până acum nici un predecesor de-al său nu a avut parte o astfel de campanie dusă atât de perseverent, dar inutil, deocamdată, de către proprii subordonați.

Vizualizări: 275

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: