"Poliţist, adjectiv", propunerea României la Oscar 2010
Ionuţ Stoica este acum în căutarea unor sponsori care să îl ajute financiar ca să poată pleca la festivalul de la Vucovar, din Croaţia, programat pentru sfârşitul acestei luni. Speranţa că oamenii cu bani l-ar putea ajuta aşa cum au făcut-o atunci când acesta a mers la Cannes pentru a fi prezent la festivitatea de acolo îi ocupă artistului mai toată ziua, vestea că filmul ar putea trece Oceanul la începutul lui 2010 pentru a intra în cea mai puternică întrecere cinefilă din lume l-a dat pe Stoica peste cap. La început acesta a crezut că totul este o glumă de-a jurnaliştilor, faptul că informaţia fusese prezentată oficial de agenţia Mediafax, care cita reprezentanţi ai Centrului Naţional al Cinematografiei convingându-l pe artist că, de fapt, lucrurile stau mai bine decât îşi putea el închipui. "Normal că nu v-am crezut, am aşa nişte emoţii că nici nu mă pot gândi la aşa ceva. E aşa o nebunie frumoasă în viaţa mea cu acest film că nu pot să cred asemenea veşti. Am fost la Cannes, sper să fiu prezent şi în Croaţia, după succesul de la Cluj, nu ştiu ce mi-aş mai putea dori. Vestea asta cu prezenţa filmului la Oscar mă lasă mut. Mă bucur enorm şi nu pot decât să vă mulţumesc pentru aşa veşti", spune Stoica, un artist aflat într-un rol în care Pandurul a crezut de la început, motiv pentru care publicaţia noastră v-a şi ţinut la curent cu tot ceea ce a apărut nou despre acest film.
Comisia de votare de la Centrul Naţional al Cinematografiei a fost formată din criticii de film Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov, Dinu Tănase şi Eugen Atanasiu, majoritatea votând pentru filmul lui Corneliu Porumboiu. Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", regizorul a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta. Totodată, pentru lungmetrajul său de debut, "A fost sau n-a fost?", Porumboiu a primit Camera d'Or la Cannes, în 2006.
Criticilor americani le-a plăcut
Presa internaţională a întâmpinat filmul "Poliţist, adjectiv" cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an". Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist în aparenţă, «Poliţist, adjectiv» se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie".
În film, Cristi, un tânăr poliţist - interpretat de Dragoş Bucur -, coleg cu "poliţistul" Ionuţ Stoica, refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este un lucru pedepsit prin lege. Cristi este de părere că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui (Vlad Ivanov), însă, cuvântul "conştiinţă" are altă semnificaţie.
Oscarul din 2010 se ţine în martie
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2008 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2009. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.
Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie. Fiecare ţară poate avea o singură propunere. Nominalizările la premiile Oscar 2010 vor fi anunţate pe 2 februarie. Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost "Restul e tăcere", de Nae Caranfil, iar în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu. Cea de-a 82-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010, la Kodak Theatre din Los Angeles. Până atunci, Ionuţ Stoica rămâne un artist care poate fi văzut jucând în continuare pe scena teatrului din Târgu Jiu alături de colegii săi, nominalizarea filmului fiind o bucurie pentru toţi cei care au ocazia să fie contemporani cu primul actor din Gorj care a avut ocazia să fie distribuit într-un astfel de film despre care se va mai scrie, cu siguranţă, mult timp de aici înainte.