Peste 40.000 de familii din judeţ trăiesc cu ajutorul social
Aproape 42.000 de familii din judeţul Gorj trăiesc cu banii proveniţi din ajutorul social. Autorităţile plătesc lunar 831.000 de lei pentru a-i ajuta pe aceştia să facă faţă greutăţilor. De la începutul anului 2009 au fost alocaţi peste 6 milioane de lei.
Comuna Plopşoru este localitatea în care se acordă cele mai multe ajutoare sociale din judeţul Gorj. Peste 10% din localnici beneficiază de acest sprijin pe care statul îl acordă persoanelor cu venituri reduse. „Atât anul trecut cât şi în acest an, în localitatea Plopşoru se acordă cel mai mare număr de ajutoare sociale din judeţul Gorj”, a declarat Clara Stănoiu, directorul Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale Gorj. Ajutorul social constă în suma de 108 lei pentru o persoană, 196 de lei pentru familiile cu doi membrii, 272 de lei pentru familiile cu trei membrii, 393 pentru familiile cu patru membri şi 402 lei pentru familiile cu cinci membrii. Fiecare persoană care face parte din familii cu peste cinci membri primeşte lunar 27 de lei pe lună.
Disponibilizările i-a adus la sapă de lemn
În Plopşoru, peste 600 de persoane beneficiază de Legea 416. În schimbul banilor, oamenii trebuie să lucreze câteva ore pe zi, în folosul comunităţii. Cei mai mulţi dintre aceştia nu fac acest lucru, declarând că nu sunt apţi pentru a fi puşi la muncă. „Avem un număr de 365 de dosare şi peste 650 de persoane care beneficiază de ajutorul social. Sunt mulţi, dar având în vedere disponibilizările care au avut loc în zonă şi greutăţile cu care se confruntă oamenii de aici este un număr rezonabil”, a declarat primarul comunei Plopşoru, Petre Grigorie.
Situaţia nu este mai fericită nici în Târgu-Cărbuneşti. Peste 460 de persoane beneficiază de ajutorul social pe legea 416. Dintre aceştia, circa o sută sunt apţi de muncă, restul fiind scutiţi medical. „Într-adevăr sunt puţini cei care prestează munca în folosul comunităţii, însă trebuie să ţinem cont că sunt persoane în vârstă, sunt mame cu copiii până la şapte ani care nu pot să presteze aceste ore de muncă obligatorii”, a fost explicaţia dată de edilul oraşului Târgu-Cărbuneşti, Mihai Mazilu.
La Leleşti, oamenii au fugit de muncă
În Leleşti, numai 5 persoane primesc ajutor social. Primarul localităţii spune că au fost mul mai mulţi dar odată puşi la muncă, aceştia nu şi-au mai depus dosarul. „M-am ocupat să-i pun la muncă. Am făcut în aşa fel încât cei care vor să muncească şi să ia ajutorul să-l merite, bine, care nu, au plecat de bună voie, şi-au găsit în altă parte. Aici nu este stână fără stăpân. Numărul celor care ar putea beneficia de acest ajutor pe legea 416 este mult mai mare, dar care nu muncesc să stea acasă. În fiecare zi le-am dat ceva de făcut, iar la sfârşit de săptămână i-am verificat. Care nu au respectat programul au plecat. Nu mai avem decât cinci persoane care beneficiază de acest ajutor”, declară primarul comunei Leleşti, Marian Rotaru.
În comuna Turcineşti din cei aproximativ 2300 de locuitori, doar şapte sunt beneficiari ai legii 416, însă niciunul nu este apt de muncă, fie din cauza vârstei, fie din cauza problemelor de sănătate „Doar atâţia au cerut ajutor. Dintre ei niciunul nu lucrează pentru că sunt bătrâni, doar unul singur este mai tânăr, dar este bolnav”, a spus primarul comunei, Vasile Gogălniceanu.
Topul localităţilor cu cei mai mulţi beneficiari ai Legii 416
Locul I: Plopşoru- 650 de persoane
Locul II: Târgu-Cărbuneşti-460 de persoane
Locul III: Târgu-Jiu-241 de persoane
Cei mai puţini beneficiari
Leleşti: 5 persoane
Turcineşti: 7 persoane
Arcani: 9 persoane