Pensionarii gorjeni se împrumută pentru rechizitele nepoţilor
Începerea anului şcolar a devenit o povară şi pentru bunici. Sute de pensionari din Gorj fac împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru a cumpăra uniforme şi rechizite şcolare nepoţilor. Vârstnicii spun că aceasta este singura soluţie pentru ca nepoţii să meargă la şcoală deoarece veniturile părinţilor sunt insuficiente pentru a acoperi alte cheltuieli în plus.
Pe lângă medicamente, intervenţii chirurgicale şi plata utilităţilor, uniformele şi caietele nepoţilor au devenit o grijă în plus pentru unii pensionari, care de multe ori sunt singurii din familie ce aduc bani în casă. “Acum dacă nu ai cel puţin 5 milioane puşi deoparte pentru şcoală nu-ţi poţi permite să iei uniformă, pantofi, trening, adidaşi, ghiozdan, caiete, culegeri şi alte lucruri pentru copiii. Fata mea nu are serviciu, iar ginerele meu câştigă 6 milioane pe lună. De unde să plătească facturile, să cumpere mâncare şi să mai dea bani şi pentru şcoală. Nu am decât să-i ajut eu cât oi mai trăi. De bine, de rău, noi am apucat o pensie, de ei nu se ştie ce se va alege”, a declarat Vasilica Borcan.
Împrumuturi de peste 11 miliarde de lei vechi
În luna august, CARP Gorj a onorat un număr de 621 cereri de împrumut pentru nevoi personale. “Comparativ cu luna iulie când s-au realizat 562 de împrumuturi cu o valoare totală de 9,8 miliarde de lei vechi, în luna august numărul cererilor au crescut, acordându-se astfel 621 de împrumuturi în valoare totală de 11,2 miliarde de lei. Pe lângă faptul că aveau nevoie de bani pentru medicamente, intervenţii chirurgicale şi plata utilităţilor, foarte multe persoane au solicitat împrumuturi ca să cumpere rechizite şcolare nepoţilor. Au fost solicitate sume de bani cuprinse între 10-20 de milioane, foarte rare fiind cazurile în care se solicita suma maximă de 30 de milioane”, a declarat Iulia Cioplea, contabil şef al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.
Peste 600 de restanţieri
Dacă împrumuturile se obţin foarte repede nu acelaşi lucru se întâmplă şi la achitarea ratelor. Foarte mulţi dintre cei care ia bani cu împrumut îi restituie mai greu. În prezent, peste 600 de pensionari sunt restanţieri la plata ratelor. “La unii dintre aceştia am efectuat popriri pe pensii, iar la alţii acum se realizează documentaţia de poprire. În prima fază le trimitem somaţii atât la cei împrumutaţi cât şi la giranţi, iar apoi facem poprire pe pensia titularului. În cazul în care din diverse motive pensia i-a fost suspendată sau mai are alte popriri, vom efectua popriri pe pensiile giranţilor. Valoarea popririi nu poate depăşi o treime din pensie”, a mai precizat Iulia Cioplea.