Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Pătruţ de la Macofil, condamnat

Răsturnare de situaţie într-unul dintre dosarele ţeparului Constantin Bucloiu, în care, pe lista inculpaţilor, apare şi şeful de la Macofil SA Târgu Jiu, Ion Pătruţ, pe care Curtea de Apel Craiova l-a condamnat acum la puşcărie cu executare după ce la Tribunalul Gorj acesta fusese achitat.

Magistraţii din Bănie au considerat însă că procurorii DNA, cei care au instrumentat acest dosar, au avut motive temeinice să-l trimită pe Pătruţ în judecată şi, în baza probelor de care au dispus, au decis ca directorul gorjean să execute cinci ani de închisoare. Împotriva lui Pătruţ au fost dispuse mai multe condamnări, pentru fiecare cap de acuzare ce i-a fost aduse, toate fiind contopite în cea mai mare, cea de cinci ani fiind suplimentată cu interzicerea unor drepturi pentru alţi doi ani, după executarea pedepsei.

Constantin Bucloiu este inculpat în acest dosar alături de Loţică Ioanăş, Teodor Unguru şi Ştefan Augustin Zaharia Motea, cu care este „prieten” şi în alte dosare. Aceştia au fost condamnaţi la detenţie cuprinsă între 7 şi 12 ani, la fel ca şi în alte anchete în care sunt implicaţi. Cu toţii, inclusiv cu Pătruţi, sunt obligaţi de instanţă să plătească sute de mii de euro daune către firmele de leasing de la care au achiziţionat utilaje pe care nu le-au mai achitat. „O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către S.C. Macofil S.A., firma reprezentată de inculpatul Pătruţ Ion. Acesta le-a acordat inculpaţilor Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor. În această modalitate, firmele de leasing au fost prejudiciate cu suma de 1.773.764 euro fără T.V.A. (7.627.185 lei echivalent la un curs de 4,3 lei/euro). Pe lângă circuitul documentelor, Bucloiu Constantin a stabilit şi circuitul sumelor de bani obţinute din vânzarea utilajelor. Astfel, sumele de bani rezultate din vânzarea utilajelor erau ridicate în numerar de inculpaţii Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin pentru a ajunge în posesia lui Bucloiu Constantin şi Unguru Teodor. Pentru a crea o aparenţă de legalitate acestui circuit, Unguru Teodor, Ioanăş Loţică şi Motea Zaharia Ştefan Augustin au întocmit în fals mai multe contracte de prestări servicii şi de vânzare – cumpărare între firmele implicate în fraudare”, este  menţionat de procurorii DNA în rechizitoriul trimis la instanţă.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: