Păsuire pentru primăriile ameninţate cu returnarea banilor europeni
Primăriile ameninţate cu returnarea fondurilor europene, obţinute prin proiecte care impun angajări, au fost păsuite pentru a putea găsi soluţii până la deblocarea posturilor. Potrivit prefectului Claudiu Teodorescu, termenele stipulate în contracte pentru a face angajări au fost prelungite cu câteva luni. În această situaţie se află primăriile Ioneşti, Dănciuleşti şi Târgu Jiu. La Alimpeşti, autorităţile au reuşit să-şi prelungească termenul până la sfârşitul anului. Primăriţa Elena Mosor spune că are timp suficient pentru a găsi soluţii în vederea ocupării posturilor cerute de proiect, chiar şi fără deblocarea acestora.
Patru primării din Gorj au fost ameninţate în ultima perioadă cu returnarea banilor europeni din cauză că nu au reuşit să facă angajări conform condiţiilor impuse de proiecte. Este vorba despre primăriile Alimpeşti, Ioneşti, Dănciuleşti şi Târgu Jiu, care riscau să intre în colaps financiar în condiţiile în care trebuiau să returneze miliarde de lei vechi după ce au finalizat centre sociale sau turistice. Claudiu Teodorescu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, spune că în momentul de faţă este imposibil de a se face deblocări de posturi din cauză că s-a ajuns la limita maximă admisă. Cu toate acestea, edilii locali mai au răgaz pentru a găsi soluţii întrucât termenele stipulate în contractele de finanţare au fost prelungite cu câteva luni. „La Ioneşti, Dănciuleşti, Alimpeşti şi Târgu Jiu trebuiau deblocate zeci de posturi ( câte 9 la Ioneşti şi Târgu Jiu, 3 la Alimpeşti şi 7 la Dănciuleşti) Acest lucru este imposibil în momentul de faţă întrucât sunt numărul de posturi este la limita maximă admisă. Până în prezent nici o primărie nu a returnat fondurile europene deoarece termenele impuse pentru a putea face angajări au fost prelungite, în majoritatea cazurilor până la jumătatea lunii aprilie”, a declarat Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj.
Primarii nu se mai bazează pe guvern
Primarii gorjeni spun că nu se mai bazează pe Guvern şi că vor găsi soluţii chiar şi fără a fi deblocate posturile. După apeluri disperate la Prefectura Gorj, Primăria Alimpeşti, ameninţată cu returnarea fondurilor europene încă de la sfârşitul lunii ianuarie, a reuşit să-şi prelungească termenul stipulat în contractul de finanţare pentru realizarea centrului turistic până la la sfârşitul anului. „Mi s-a luat o piatră de pe suflet. Am reuşit să prelungim contractul şi clauzele acestuia până la sfârşitul anului. Avem nevoie să angajăm ghizi turistici pentru centrul turistic. Am solicitat deblocarea a trei posturi încă de anul trecut, iar pe data de 22 ianuare era termenul limită pentru a depune ultima cerere de plată. Am fost la un pas de a restitui aproximativ 8 miliarde de lei vechi, ceea ce însemna falimentul instituţiei”, a declarat Elena Mosor, primăriţa de la Alimpeşti. Aceasta a mai precizat că va avea timp suficient pentru a rezolva problema posturilor. „Avem timp suficient pentru a găsi soluţii şi fără să fie deblocate posturi. Încercăm să calificăm pe unii dintre angajaţii primăriei pentru meseria de ghizi turistici urmând ca apoi, prin rotaţie, aceştia să lucreze atât în instituţie, cât şi centrul turistic. Mi-ar conveni mai mult ca oamenii să lucreze la centrul turistic după orele de program, dar legea nu-mi permite să-i plătesc suplimentar”, a precizat Elena Mosor.
TRANSFER
Şi Primăria Târgu Jiu a găsit o soluţie pentru a nu fi nevoită să returneze fondurile europene cu care a fost amenajat Centrul „Magnolia”, un centru pentru bătrâni, pentru a cărui funcţionare trebuiau deblocate 9 posturi. „O parte din posturile Centrului „Magnolia” au fost ocupate prin transferuri de la alte direcţii ale primăriei”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.