Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Partide noi, cu politicieni vechi

România mai are doar două partide mari, PSD şi PNL, dar ambele refuză să se reformeze. În ciuda declaraţiilor pe care liderii le fac la televizor, când se văd în faţa baronilor locali, aceştia îşi schimbă discursul. Până acum nici Ponta, nici Blaga, nici Gorghiu nu au demonstrat că au forţa să impună curăţenie 100% în partidele lor. Statutele partidelor se aplică doar cu unii, mai fără pile, iar publicului i se transmite să aibă răbdare, că mai urmează şi alţii. Vrăjeală! Cât durează să aplici statutul, câtă vreme criteriile sunt clare? O zi cel mult, dacă vrei să tragi de timp. Trăncăneală multă, moarte sigură a reformei.

Pe cale de consecinţă, electoratul cere o nouă clasă politică, după cum arată sondajele. Politicienii vechi, care nu-şi mai găsesc loc în partidele lor, încearcă speculeze această dorinţă şi să formeze noi forţe politice. Mircea Geoană vrea să facă un nou şi adevărat partid social democrat. Aşa zice. În realitate, vrea să rupă 50-60 din actualii parlamentari şi în numele grupului să negocieze cu PNL intrarea la guvernare. Oare asta înseamnă pentru Geoană reforma în politică? Dar pentru PNL? Intrarea la guvernare cu un partid care nu a trecut testul alegerilor? Încă un UNPR, dar cu alţi traseişti? Încă un PC, partid care guvernează când cu stânga, când cu dreapta, fără să participe singur la alegeri? Unii spun că şi din marele PNL vor fi plecări. Mai exact, vor pleca pedelişti care s-au văzut traşi pe linie moartă în PNL, după ce împreună l-au făcut pe Iohannis preşedinte. Deja sunt semne că liberalii vor tot, după ce prin fuziune au pus mâna pe sediile, primarii şi consilierii PDL.

Să construieşti un partid de la zero este complicat, legislaţia fiind restrictivă, nu ca acum 25 de ani, când dacă aveai o foaie cu câteva nume pe ea, îţi înregistrai partidul la tribunal. A face partide noi doar cu oameni neimplicaţi politic până acum este imposibil. Dar totuşi, nici să ai pretenţia că partide noi, făcute de politicieni vechi, compromişi, respinşi de electorat, ar putea reprezenta noua clasă politică!

Electoratul a arătat că vrea forţe politice noi şi atunci când a votat masiv pentru Mircea Diaconu la europarlamentare sau pentru Monica Macovei la prezidenţiale, care nu au fost identificaţi cu vechiul mod de a face politică. Chiar şi votul pentru Iohannis arată că oamenii vor altceva. De ce nu, şi votul de acum doi ani pentru partidul lui Dan Diaconescu a fost tot un vot împotriva sistemului politic care parazitează România. Ba chiar şi votul pentru PMP, partid format din intelectuali înainte de a-i fi cadonat Elenei Udrea, a arătat o dorinţă de schimbare. Sunt multe argumente care arată că publicul este deschis către un nou tip de politician, din păcate oamenii politici o dau mereu în bară şi produc dezamăgiri. Nu vor să respecte dorinţa electoratului, ci doar să o speculeze în folosul propriu.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: