O şcoală şi 70 de case, în pericol
Primăria Târgu Jiu a cerut fonduri pentru regularizarea râului Şuşiţa. În cazul unor inundaţi, ar fi puse în pericol o şcoală şi 70 de gospodării. Lucia Varga, ministrul Apelor, a spus că va aloca în regim de urgenţă suma de două milioane de lei: „O să alocăm de urgență 2 milioane de lei în acest an pentru regularizarea râului Șușița pe sectorul Pod Ursați - DN 67. Am înțeles de la primar că prezintă risc de inundație aproximativ 70 de gospodării, o școală și alte obiective. Vrem să dăm cu prioritate fonduri acolo, ca să se execute de urgență lucrările, să-i protejăm pe oameni. Am fost la faţa locului și lucrările se justifică, inclusiv un stâlp de înaltă tensiune este în pericol”, susține Lucia Varga. (A.F.)
ALTE ŞTIRI PE SCURT
Apele Române vor prelua digul de la CET
Ministrul Apelor și Pădurilor, Lucia Varga, a avut o discuție cu autoritățile locale din Târgu-Jiu, pentru a prelua digul de la CET în vederea executării unor lucrări de consolidare. „Am avut o discuție să facem o preluare a digului din zona CET, care acum aparține Primăriei. O să facem acest lucru printr-o hotărâre de guvern. Este un dig care asigură linia de apărare împotriva inundațiilor. Să îl preluăm la Apele Române și să facem lucrări pentru a apăra cetățenii de inundații și viituri”, a mai Varga. (A.F.)
Lucrare făcută prost, finanţată suplimentar
Lucrările de regularizare a râului Gilort, de acum doi ani, sunt verificate de Ministerul Apelor, pentru că îndiguirile nu au rezistat inundaţiilor. În paralel însă, ministerul alocă fonduri suplimentare pentru aceeaşi lucrare, după cum a declarat vineri la Târgu Jiu ministrul Lucia Varga. „Am fost la Târgu-Cărbunești unde avem o lucrare de regularizare și îndiguire a râului Gilort pe sector Târgu-Cărbunești - Andreești. Acolo va trebui refăcut studiu de fezabilitate, trebuie făcute lucrări suplimentare, însă am constatat că lucrări făcute de 2 ani a fost distrusă la prima viitură. Săptămâna viitoare voi trimite o echipă care să verifice proiectul, să verifice execuția și să identifice vinovații pentru cele constatate. Din ce am văzut la fața locului este o greșeală de proiectare sau de execuție. O să mai alocăm ceva bani”, a precizat Lucia Varga. (A.F.)
Păduri pe terenuri afectate de minerit
Ministerul Apelor și Pădurilor va aloca bani pentru împădurirea zonelor afectate de minerit. Nu numai Direcţia Silvică poate face plantări, fondurile putând fi accesate şi de primării, a anunţat ministrul Apelor şi Pădurilor. „Este vorba de aproximativ 17.000 de hectare de teren degradat de exploatările miniere. Facem o evaluare și vedem în ce măsură în această toamnă putem face primele plantări în Gorj. Vrem să facem împăduriri prin autoritățile locale și județene, pentru că este responsabilitatea autorităților să stabilizeze zona. Avem la dispoziție 40 de milioane de lei, deci putem începe lucrările. Vom anunța o sesiune de depunere a proiectelor de către autoritățile locale. Trebui să-i implicăm și pe proprietarii de terenuri să vină parte în proiect”, a precizat Lucia Varga.
Primarii din comunele afectate de activitatea minieră sunt rezervaţi. „Prefer să fie cariera deschisă decât să plantez copaci. Ar fi mai indicat să redăm terenul afectat în circuitul agricol decât să punem copaci”, a declarat Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia. (A.F.)