O nouă șmecherie APIA devoalată de DNA la Padeș
Fostul primar din Padeş, Stoicănel Haralambie, a ajuns la al doilea dosar penal deschis pe numele său, surse judiciare menționând că lucrurile nu se vor opri aici. Devenit, între timp, referent agricol, acesta a fost prins că a mai falsificat o adeverință folosită pentru obținerea de subvenții de la APIA și știe deja și ce pedeapsă va primi întrucât și-a recunoscut faptele.
La fel ca și în procesul în care este inculpat alături de fosta șefă de la APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, Stoicănel Haralambie a falsificat o adeverință pentru un bărbat din Baia de Aramă, căruia i-a pus cifrele 1 și 6 în fața suprafeței de 3,62 hectare pe care acesta o deținea la Padeș. Astfel, mehedințeanul a devenit proprietar, pe hârtia lui Stoicănel, pe 163,62 ha, ceea ce i-a adus și mai multe subvenții. DNA nu vorbește într-un comunicat de presă despre eventuale „bonusuri” pe care fostul primar să le fi primit pentru a face tâmpenia care îi încarcă și mai mult cazierul, localnicii din Padeș știind însă că pentru Stoicănel era suficient să facă cinste cu o bere pentru a obține un astfel de „favor”.
Întrebat dacă el este cel trimis în judecată de procurorii DNA, Stoicănel Haralambie a negat categoric, spunând că el nu a mai făcut nicio „prostie” și că mai are un văr la Padeș care are același nume cu al său, punând totul pe seama unei coincidențe banale. În realitate, postul de referent agricol la Primăria Padeș este ocupat de fostul edil. El a recunoscut în faţa procurorilor acuzațiile ce îi sunt aduse și a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care acceptă să fie condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani. E greu însă ca fostul edil să nu ajungă lângă actualul primar Mihăiță Troacă în spatele gratiilor pentru că DNA l-a mai trimis în judecată în dosarul Deliei Petrescu, iar mâine va fi pronunțat un verdict, Stoicănel fiind acuzat că, de asemenea, a falsificat o adeverință folosită pentru obținerea unor subvenții de la APIA.
Adevăratul făptaș, cu pile la APIA
În timp ce Stoicănel Haralambie așteaptă ziua de mâine, dar și săptămâna viitoare pentru ca un judecător să consfințească înțelegerea dintre el și DNA, pe rolul Tribunalului Gorj a intrat și dosarul în care beneficiarul adeverinței falsificate de acesta a încasat fonduri nemeritate de la APIA. Ilie Bunceanu este din Baia de Aramă, dar are soția din Padeș și, întâmplător, fiica angajată la APIA Baia de Aramă. Omului nu i-a fost deloc greu să folosească adeverința falsificată luată de la Stoicănel, procurorii descoperind că acesta nu s-a mulțumit cu cele 160 de hectare făcute „cadou” la Padeș. El a mai pus un 4 în plus și la o adeverință luată de la Primăria Baia de Aramă, figurând în acte cu 41,65 hectare de teren, ceea ce i-a adus venituri considerabile.
Astfel, pentru campania din anul 2009, Bunceanu a obținut din fonduri FEGA-SAPS suma de 54.254,28 lei, din fonduri FEADR suma de 145.655,63 lei, iar din fonduri ce provin de la bugetul naţional suma de 31.973,16 lei. Așadar, peste 230.000 de lei într-un singur an, fapt care l-a făcut pe acesta ca în 2010 să fie și mai perseverent. În anul respectiv el a încasat din fonduri FEGA-SAPS suma de 62.652,40 lei, din fonduri FEADR suma de 174.014,99 lei și din fonduri din bugetul național peste 38.000 lei. În total, în 2010, Bunceanu a primit peste 270.000 de lei, bani pe care, dacă va fi găsit vinovat, în cele din urmă va trebui să îi restituie statului.
Ca să arate că are acte pentru terenurile respective, omul a falsificat chiar și o hotărâre a Judecătoriei Motru, hotărâre în care soția sa revendica o suprafață de teren. Pământul a fost înscris însă la APIA și de adevărații proprietari ai acestuia și așa au ieșit la iveală matrapazlâcurile lui Bunceanu, ancheta demarată de polițiștii gorjeni ajungând în cele din urmă pe masa procurorilor DNA, fostul primar Viorel Nicolescu spunând că el a fost primul care a observat neregulile respective, el nefiind implicat în niciunul din dosarele penale ce au legătură cu zona Padeșului. Ilie Bunceanu urmează să fie judecat la Tribunalul Gorj sub acuzațiile de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (trei acte materiale), înşelăciune in formă continuată (trei acte materiale) și fals material în înscrisuri oficiale in formă continuată (două acte materiale).