Negrescu, contracte de 100.000 de euro cu teatrul pe care îl conduce

Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de incompatibilitate după ce timp de 5 ani a încheiat zeci de contracte de colaborare cu el însuşi, ca regizor sau actor. Este vorba de 42 de contracte, în valoare de 466.128 lei. Negrescu se apără şi spune că nu poate fi vorba de atâtea contracte şi că în realitate ar fi doar câteva. „Dacă eu sunt vinovat înseamnă că toţi directorii din ţara asta sunt vinovaţi”, mai spune directorul teatrului târgujian.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Negrescu Marian, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, Târgu-Jiu, Judeţul Gorj întrucât „în perioada 2008-2013, a încheiat cu teatrul un număr de 42 contracte de colaborare pentru activităţi şi prestaţii artistice, atât în calitate de director/manager al teatrului, cât şi în calitate de colaborator, contracte în urma cărora a obţinut un folos patrimonial în sumă de 466.128 lei”, se arată în raportul ANI.   

Marian Negrescu admite că a încheiat contracte de colaborare cu teatrul pentru a regiza anumite piese, dar şi pentru că a fost actor în altele, însă nu atâtea câte spune agenţia. Mai mult, acesta a precizat că nu este niciun fel de incompatibilitate în acest caz, dând exemplu directorii marilor teatre din ţară, care, şi ei, spune ele, sunt şi manageri dar şi actori sau prestează şi alte activităţi la teatrele pe care le conduc. „Dacă eu sunt vinovat, înseamnă că toţi directorii din ţara asta sunt vinovaţi. N-am cum să fiu. Nu este vorba de 42 de contracte de colaborare în anii ăştia, nici nu s-au pus 42 de piese. În perioada asta am regizat cred că vreo 3 piese, maximum, şi am jucat în vreo 10 spectacole, în calitate de actor. Fizic nu au cum să fie. Orice director are această calitate. Eu le-am dus toate documentele care mi-au fost solicitate, n-am ascuns niciun contract. Toate au fost controlate de-a lungul anilor de Curtea de Conturi, de audit, deci tot acest statut legal. Sunt director de 21 de ani, îmi puneam cenuşă în cap?”, a declarat Marian Negrescu.

Primăria anunţă un control intern

Administraţia locală din Târgu Jiu anunţă că va face un control intern la Teatrul „Elvira Godeanu”. „Nu ştiam despre aceste contracte, personal nu am avut nicio informaţie în acest sens. Organele abilitate sunt cele care vor face o analiză serioasă a activităţii domnului Negrescu şi a teatrului. Suntem convinşi de faptul că se va face lumină în acest caz şi bineînţeles, în ceea ce ne priveşte, în momentul în care vom avea un punct de vedere oficial al oamenilor legii, la rândul nostru vom lua atitudine ca şi instituţie. Noi ne-am autosesizat şi vom avea un control intern şi vom verifica tot ce ni se pune la dispoziţie”, a declarat Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu.

Surse: Sponsorizări pentru fundaţie

Conform unor zvonuri, Marian Negrescu a înfiinţat şi o fundaţie „Elvira Godeanu”, pe care a folosit-o pentru a dirija sumele provenite din sponsorizări pentru teatru. Acesta dezminte informaţia spunând că în cadrul acestei fundaţii are doar o funcţie onorifică şi că sponsorizările, precum cele făcute de CE Oltenia, ajung în conturile teatrului şi nicidecum în cele ale fundaţiei. „Este înfiinţată din ‘88-’89, eu sunt preşedinte onorific.  Niciodată nu a mers vreo sponsorizare de la CE Oltenia acolo. Noi am făcut un parteneriat cu ei, scrie clar că ne dau în fiecare an bani. Domnul Alexandrescu este preşedinte la această fundaţie care nu are decât un singur obiect de activitate, de a ajuta prin orice mijloace teatrul. Dacă fundaţia primeşte nişte bani, face donaţii artiştilor. S-au dus să-şi facă studiile la Cluj, le-a plătit şcoala”, a precizat Marian Negrescu.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: