Morega: Reducerea producţiei de cărbune duce la disponibilizări de 30%

Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice, este convins că reducerea cantităţii de cărbune prognozată la Complexul Energetic Oltenia va avea ca efect reducerea personalului cu 30%. Ba mai mult, crede că la începutul anului 2015 vor fi disponibilizaţi 4000-5000 de angajaţi. În plus, consideră că externalizarea celor două cariere, Berbeşti şi Husnicioara, nu va rezolva problemele din cadrul CEO.

Rep.: Ce părere aveţi despre reducerea producţiei de cărbune de la 26 de milioane de tone pe an la 20 de milioane de tone/an?

D.I.M.: Reducerea cantităţii de cărbune poate să conducă din nou la  externalizarea unei părţi din minerit şi implicit la pierderea licenţelor respective. Mediul privat abia aşteaptă să pună mâna pe licenţe întrucât e vorba de resurse naturale.

Rep.: Credeţi că această măsură va implica disponibilizări?

D.I.M.: Categoric! Va fi vorba de o restructurare de circa 30% din numărul salariaţilor. Chiar dacă în acest an angajaţii vor fi amăgiţi, bomba cu ceas va exploda în anul 2015. Am mai spus şi îmi menţin părerea că vor fi daţi afară 4000-5000 de salariaţi. Nu afirm asta ca fiind oracolul de nu ştiu unde, ci în baza unor analize făcute cu specialiştii Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice. Lucru cel mai grav este că disponibilizaţii nu îşi vor putea găsi de muncă la firmele care lucrează pentru minerit din cauză că CEO face caiete de sarcini cu dedicaţie, cele mai multe societăţi favorizate fiind din afara judeţului.

Rep.: Credeţi că externalizarea celor două cariere Berbeşti şi Husnicioara va  rezolva problemele din Complexul Energetic Oltenia?

D.I.M.: În nici un caz externalizarea celor două cariere, pleacă cu licenţe cu tot, le vor lua alţii, iar exploatarea o vor face alţii. Acest lucru denotă încă o dată incompetenţa conducerii CEO care nu are nici măcar un specialist pe minerit, poate doar pe domnişoara Porumbel.

Rep.: În prezent, preţul cărbunelui este de 65 de lei/tonă. Credeţi că preţul poate ajunge la 45 de lei/tonă?

D.I.M.: Cheltuielile cu munca vie înseamnă sume foarte mari. Dacă dau afară oameni, cred că este posibil ca preţul cărbunelui să ajungă la 50 de lei/tonă. În nici un caz nu se va ajunge să se poată face concurenţă cu energia verde. Ciurel legat ombilical de Ion Călinoiu alocă sume foarte mari altor firme PSD din afara judeţului care mişună pe la Gorj, în loc să creeze locuri de muncă pentru gorjeni. Timp de 20 de ani, PSD a distrus sistematic judeţul şi municipiul Târgu Jiu. Mă refer aici, la cei doi fraţi Petreuş, Ion Călinoiu şi Florin Cârciumaru.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: