Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Minerii de la Turceni, mai premiaţi de Ziua Minerului decât cei de la SNLO şi Rovinari

Ortacii din Complexul Energetic Turceni vor avea mâine zi liberă pentru că serbează Ziua Minerului, zi care, pentru ceillaţi mineri din Oltenia va fi serbată de Sfânta Maria Mare. Toţi vor încasa însă prime, în cuantumuri diferite, sărbătoriţii de mâine fiind şi cei care vor avea cel mai mult de primit cu această ocazie.

 Schimbarea la faţă a Domnului, sărbătoare din calendarul ortodox, este de ani buni prilej de sărbătoare pentru ortacii din Valea Jiului, care îşi aduc aminte cu această ocazie de revoltele din 1929, dar şi de primele din ce în ce mai mici pe care le primesc de ziua lor, respectiv tichete de 380 de lei, plătibili luna viitoare. Anul acesta ziua de 6 august este zi de sărbătoare şi pentru ortacii din bazinul Jilţ, care aparţine de Complexului Energetic Turceni. Cei aproape 2400 de mineri de aici vor primi o primă în valoare netă de 500 de lei de persoană. "Sunt prevederi din contractul colectiv de muncă, contract în care am prevăzut pentru prima dată ca de anul acesta ziua de 6 august să fie zi liberă şi plătită pentru angajaţii din minerit. Prima este la fel de mare ca şi pentru angajaţii din domeniul energetic, nu se face nicio diferenţiere, banii provenind din bugetul unităţii, complexul nefiind subvenţionat de stat", spune liderul sindical Ion Ruşeţ.

 Cheful cel mare e de Sfânta Maria Mare

 Prima respectivă are valoarea cea mai mare pe care o primesc în acest sens angajaţii din sistemul minier din Oltenia, angajaţii Complexului Energetic Rovinari şi cei ai Societăţii Naţionale a Lignitului urmând să primească prime mai mici de Ziua Minerului. Angajaţii SNLO şi ai CE Rovinari vor serba Ziua Minerului pe 14 şi 15 august, primii urmând să beneficieze de o primă în valoare de 400 de lei, achitată în tichete de masă. Minerii de la Complexul Energetic Rovinari vor primi şi ei o primă de 300 de lei, la care se vor adăuga încă 300 de lei câştigaţi dintr-un proces intentat administraţiei pentru drepturi neacordate în trecut.
 Minerii care vor serba Ziua Minerului la mijlocul lunii august vor avea parte de serbări câmpeneşti în principalele bazine miniere. De asemenea, tot atunci va fi organizat la Tismana tradiţionalul bâlci de Sfânta Maria Mare, iar la Târgu Jiu se va desfăşura ediţia de anul acesta a festivalului berii, precum şi un festival al meşterilor populari. Aşadar, sfârşitul săptămânii viitoare este unul plin de petreceri, în ciuda perioadei de criză economică pe care o traversează economia.
 
 Subteranul pleacă în şomaj tehnic

 Chefurile de care vor avea parte în special minerii şi familiile acestora s-ar putea să fie printre ultimele pe care le mai prind cel puţin angajaţii din subteran, care aparţin de SNLO. Societatea Lignitului îşi va trimite de la mijlocul lunii august, pentru încă o lună, salariaţii din subteran în somaj tehnic, stocurile de cărbune de acum fiind suficiente la cererea scăzută de pe piaţa lignitului. Perspectiva pentru cei peste 1000 de mineri din zona Motru este de închidere a subteranului în următorii ani, ceea ce va face ca petrecerile de acum să fie printre ultimele la care mai participă aceştia. Exploatările de suprafaţă vor fi viitorul pentru zona Olteniei, exploatări care, teoretic, vor fi incluse şi ele într-o companie energetică despre care nu se mai vorbeşte de câteva săptămâni bune şi care, în primăvară, părea o prioritate pentru actualii guvernanţi. Odată incluşi într-o singură structură, aşa cum era pe vremea fostei Companii a Lignitului, ortacii vor trebui să îşi regândească data de sărbătorire a zilei lor şi, probabil, atunci va fi o singură sărbătoare, diferită de 6 august, zi consacrată deja de Valea Jiului.


Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: