Mineri la coasă
Ciurel a avut în sfârşit o idee, dacă o fi a lui, şi va folosi biomasă pentru producerea de energie. A spus că a plantat deja iarba elefantului, cea pe care o va folosi, în combinaţie cu cărbunele, la producerea de energie. Asta înseamnă pentru complex că va cumpăra mai puţine certificate de poluare, ceea ce este foarte bine.
Nu vreau să ridiculizez în niciun fel ideea, dar presimt că o va face în curând chiar directorul lui de resurse umane, care o să propună redistribuirea minerilor din carierele blocate la culturile de iarba elefantului. Şi cum aproape toate carierele sunt blocate, mă gândesc că mii de mineri se întreabă care le va fi frontul de lucru anul viitor. Cei din Divizia Minieră au făcut calcule, cum că nu ar fi exclus ca anul viitor Complexul Energetic Oltenia să fie pus în situaţia de a cumpăra cărbune!!! Pare din filme o astfel de afirmaţie, dar probabilitatea este foarte mare, pentru că mineritul este foarte în urmă cu exproprierile, cu reviziile utilajelor, cu descoperta.
Sigur, primii care vor fi trimişi la coasă de directorul Răuţ vor fi cei de la TESA. Deja sute de oameni din aparatul birocratic al Complexului Oltenia nu prea au idee de ce merg la serviciu, ce posturi vor ocupa de la 1 ianuarie. Economiştii au primit misiunea de a-şi găsi posturi de studii medii. Cum nu au găsit în companie, mă gândesc că pasul următor va fi să li se propună posturi de necalificaţi, iar la cosit de iarba elefantului, mă gândesc că merge.
Lăsând gluma la o parte, cum-necum, Complexul Energetic Oltenia a încheiat anul 2013 viu. Şi anul 2014 se anunţă unul complicat, dar până atunci este de remarcat că anul acesta a fost depăşit fără concedieri colective. Va mai trece timp până ne vom lămuri dacă Ciurel a reuşit asta pentru că este un manager bun sau doar a amânat o serie de cheltuieli pentru anul viitor. Achiziţionarea certificatelor de CO2 costă zeci de milioane de euro şi este obligatorie până în aprilie. Dacă va trece şi acest test, cred că Ciurel va merita o notă de trecere.