Mina Tehomir, aproape de închidere. Ce se întâmplă cu angajaţii!
Mina Tehomir, singura exploatare de subteran din CE Oltenia, va fi închisă la începutul anului viitor. Conducerea companiei ţine secretă, deocamdată, această hotărâre pentru a nu crea discuţii printre angajaţi. Directorul Carierei Jilţ Sud, Dumitru Dragu, a declarat că sunt discuţii pe această temă şi se fac analize. Alte surse susţin că există deja o hotărâre de Directorat, dar că ea va fi făcută publică după sărbători. La Tehomir sunt circa 250 de angajaţi, iar compania şi-a făcut planul: jumătate vor pleca la pensie anticipată, unii vor fi redistribuiţi, iar restul angajaţilor vor lucra la conservarea şi închiderea minei.
Licenţa minei Tehomir expiră la finalul anului 2015, dar exploatarea de subteran va fi închisă mai devreme. Potrivit directorului Carierei Jilţ Sud, Dumitru Dragu, au fost făcute analize şi a rezultat că mina nu mai este rentabilă.
245 de angajaţi în pericol
La Tehomir au fost transferaţi minerii care provin de la Mina Motru, închisă acum câteva luni. În total sunt 245 de angajaţi, dar se pare că mai bine de jumătate au condiţiile de a se pensiona, circa 50 ar fi redistribuiţi în carieră şi alte câteva zeci de persoane ar fi păstrate la Tehomir pentru lucrările de conservare. „Nu cunosc. Nu pot să vă dau nicio informaţie pentru că aceste decizii sunt luate la nivel de Directorat. A fost o analiză în vară. Dar chiar dacă ar fi aşa nu rămâne nimeni pe dinafară. A fost o analiză prind costul pe tonă şi a reieşit că nu este avantajos. Avem 245 de oameni, sunt vreo 40 de oameni care au sub 15 ani de muncă“, a declarat Dragu.
Corneliu Gîrjoabă, inginer la Jilţ şi lider de sindicat la o organizaţie mică din complex, a declarat că unitatea a devenit nerentabilă din cauza neasigurării materialelor necesare activităţii de zi cu zi. „În 2002 am ajuns la blocarea în subteran pentru a împiedica închiderea. Conducerea trebuie să aprovizioneze unitatea cu materiale pentru a-şi desfăşura activitatea, nu să închidă. Normal că sunt pierderi dacă nu faci investiţii şi foloseşti materiale vechi sau improvizezi. Nici nu le spun oamenilor adevărul. Eu ştiu că există hotărâre de Directorat în acest sens şi oamenii sunt foarte supăraţi“, a declarat Gîrjoabă.