Metode securistice la Teatrul "Elvira Godeanu". Semnatarii unei petiții, la avizierul teatrului

Teroare la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu", unde directoarea Mariana Ghițulescu a dispus afișarea listei cu persoanele care au semnat petiția în care este acuzată de crearea unei stări de presiune, discriminare și intimidare. Lista este agățată la avizier. Nimeni nu înțelege care este scopul și de ce apar numele lor în văzul tuturor angajaților. Pandurul a contactat-o telefonic pe directoarea Ghițulescu, pentru a afla care este scopul afișării listei, dar nu a răspuns la telefon. Nu a răspuns nici directorul artistic, Ion Alexandrescu.
 
 
 
 
 
 

”Lista rușinii” prezintă numele, prenumele și semnătura următorilor angajați: Adelina Puzdrea, Simona Urs, Rodica Negrescu, Marian Negrescu, Andreea Chirițescu, Ana Cucu Popescu, Ana Maria Negrescu, Gabriela Mladin, Vlad Fiu, Mihai Rădulea, Ovidiu Ionescu, Iulian Marinescu, Cosmin Brehuță, Mădălina Ciobănuc, Sorin Pungan, Vlad Rădulea. La această listă se adaugă Radu Botar, Oana Marinescu și Mălina Andrei, care nu se aflau în localitate în momentul întocmirii petiției, dar au transmis o cerere în format electronic, pe email. O parte din lista este acum la avizierul teatrului. 

De precizat este că această listă nu vine însoțită de nicio precizare. Este doar înșiruirea ”celor vinovați”.

Petiția a fost transmisă către Prefectura Gorj, iar apoi a fost redirecționată către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

”În speranța că vă puteți implica pentru stoparea tuturor derapajelor făcute de managerul Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, Mariana Ghițulescu, și pentru salvarea celei mai reprezentative instituții de cultură din Gorj, vă aducem la cunoștință situația din Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” din ultimul an.
- Din 01.02.2023 și până în prezent, din această instituție au fost determinați să plece sau au fost dați afară aproape 20 de salariați ai Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”. În această instituție s-a creat o atmosferă de teroare, de neîncredere unii în ceilalți și mai ales în managementul instituției, oamenii sunt realmente speriați să semnaleze cu subiect și predicat toate aceste derapaje și sunt într-o perpetuă nesiguranță în ceea ce privește pierderea locului de muncă pentru că îndrăznesc să își exprime nemulțumirile.
- Reprezentantul salariaților a primit telefoane de amenințare și de intimidare
- Discuțiile dintre manager și angajați nu există, managerul își impune deciziile fără să țină cont de salariați.
- Referindu-se la un salariat, managerul a spus de față cu alți angajați ca „nu ține bolnavi psihici la ea în teatru”, referindu-se la anumite probleme de natură personală ale respectivului angajat.
- Managerul nu a permis să se joace niciun spectacol aflat în repertoriul teatrului și produs înainte de venirea ei la cârma instituției, justificând această decizie prin faptul că nu dorește să aloce din bugetul teatrului sume de bani pentru reînnoirea drepturilor de autor. Cu toate acestea, anumiți regizori au declarat, inclusiv public, că erau dispuși să își cedeze în continuare drepturile de autor fără să ceară nimic în schimb, dar conducerea teatrului nu a vrut să extindă aceste contracte nici măcar pe gratis. Acest fapt, corelat cu imixtiunea managementului instituției în cadrul tuturor distribuțiilor proiectelor derulate, din februarie 2023 până în prezent, a condus la o situația anormală care încalcă dreptul la muncă a unei părți a colectivului artistic al teatrului. Doamna manager și-a impus punctul de vedere în privința mai multor distribuții, reproșând ulterior actorilor nedistribuiți că nu sunt suficient de valoroși dacă nu au reușit să fie selectați de către regizori în urma castingurilor, declarând că este dreptul său să facă asta, conform noului ROF al TDEG. În acest context, recent s-a produs o situație cel puțin bizară, în care doamna manager a făcut parte din comisia de casting pentru noua producție în derulare a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, „Fluturii sunt liberi” și tot dumneaei a și câștigat respectivul casting și a fost distribuită în acest spectacol. Mai mult decât atât, aceasta a fost surprinsă în timp ce repeta textul înaintea declarării câștigătorului castingului care, în mod surprinzător, a fost câștigat de ea.
- Actorii teatrului au fost ținuți deoparte, preferându-se contractarea unor actori din afara teatrului, în ciuda faptului că existau actori angajați capabili de îndeplinirea respectivelor roluri.
- În ciuda faptului că multi angajați au semnalat probleme și formulări abuzive în noile fișe ale postului și în Regulamentul de Ordine Interioară, managementul instituției a obligat angajații să semneze respectivele fișe ale postului sub presiune și amenințări.
- Persoanele nou angajate de către doamna manager primesc constant tratament preferențial (au voie să lipsească de la repetiții, să nu aibă domiciliul stabil în orașul Târgu Jiu și să deruleze varii activități în alte orașe ale țării), în comparație cu actorii deja angajați ai teatrului.
- Managerul instituției jignește constant abilitățile, dedicarea și talentul colectivului artistic deja existent. Un exemplu de asemenea caz fiind atitudinea doamnei manager la angajarea celor două noi actrițe, când a menționat într-o ședință cu întreg colectivul artistic că motivul aducerii lor este ca restul „să aibă ce învăța de la ele”. Acest lucru în contextul în care una dintre ele are 23 de ani, iar cea de-a doua are o experiență limitată în ceea ce privește teatrul și jocul pe scenă.
- A decis neprelungirea contractelor de muncă a trei actori angajați ai teatrului, doi dintre care aveau cele mai multe reprezentații jucate în ultimii 5 ani din întregul colectiv artistic al teatrului, motivând viziunea managerială proprie”, este doar o parte din memoriul semnat de angajați și foști angajați.

De la instalarea în funcţie a managerului Mariana Ghiţulescu, 30% din personalul teatrului a părăsit instituţia. Unii prin demisie, ceilalţi prin neprelungirea contractului de muncă.



Vizualizări: 8,237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: