Manţog zice că a plecat din AGA de la SNLO din lipsă de reforme
Fostul lider al PDL Gorj era în perioada în care spune că a demisionat din AGA şi consilier personal al ministrului eonomiei, Adriean Videanu, dar şi director general la Complexul Energetic Turceni, funcţii din care a renunţat pe rând, devenind, între timp, director geneal adjunct la Turceni. Locul său în AGA de la SNLO a fost luat de Lucian Medar, care conduce şi Consiliul Academic de la Universitatea Constantin Brâncuşi, ceea ce poate explica apropierea reprezentanţilor societăţii de universitate în ultima vreme, lucru care nu e rău deloc.
Manţog afirmă că a luat decizia să se retragă din AGA în luna martie pentru că a văzut că nici actuala echipă de conducere a SNLO nu a luat toate măsurile obligatorii de reducere a pierderilor. Mai mult, democrat-liberalul spune că neluarea acelor măsuri a dus la înrăutăţirea situaţiei societăţii în ultimele două luni. "Trebuie să recunosc faptul că actuala echipă de conducere a încercat unele măsuri de redresare a situaţiei, dar neînţelegând corect cauzele profunde ale blocajului şi sperând ca şi echipa de dinainte că adevărurile crude economice vor fi estompate cu susţinere politică sau sindicală, nu a luat măsurile obligatorii şi a contribuit la înrăutăţirea situaţiei în ultimele două luni. Fac menţiunea că observând diferenţa de opinii şi de curaj în abordarea problemelor SNLO, mi-am dat demisia din Adunarea Generală a Acţionarilor la începutul lunii martie", spune Manţog.
Burlan şi Condescu nu sunt de acord
Afirmaţiile fostului şef al PDL Gorj nu sunt agreate nici de directorul general Daniel Burlan şi nici de liderul sindical Marin Condescu. Ambii susţin că SNLO este singura societate din minerit care şi-a pus la punct un program de restructurare, dar pe care nu îl poate aplica pentru că unitatea nu este inclusă de Guvern pe anexa ordonanţei 116 din 2006, care permite disponibilizarea prin prepensionare a angajaţilor mai în vârstă.
"Cauzele crizei pot fi şi altele. Complexul Energetic Turceni avea o producţie programată de cărbune de 200.000 de tone şi a luat de la noi până acum doar 60.000, iar Rovinariul din 80.000 a luat 15.000 în aprilie. Asta a contribuit la dezechilibrul financiar pentru că de la ei luam lichidităţi, cu ceilalţi beneficiari făceam mai ales compensări. Programul de restructurare era şi este condiţionat de ordonanţa 116 care nu a fost aplicată la SNLO până la sfârşitul anului trecut, când se putea face acest lucru, şi care acum nu mai este prelungită. Ni s-au tot cerut adrese, am tot fost amânaţi şi, astfel, prepensionările care trebuiau făcute la începutul lui aprilie nu sunt făcute nici până acum. Am redus, în schimb, cheltuielile. Anul trecut am avut cheltuieli materiale de 160 de milioane de lei, anul acesta, pe primele patru luni, doar 127 de milioane, deşi salariile, cu majorările din 2008, erau mai mari cu 25%, iar energia e şi ea mai scumpă", spune Burlan.
La rândul său, Condescu spune că reforma trebuie făcută şi la alte unităţi din sistemul minier, nu doar la SNLO, pentru că societatea este singura care a conceput un astfel de program de eficientizare. "SNLO e singura societate minieră care a făcut un program foarte dur şi pe care nu-l poate îndeplini datorită lipsei ordonanţei 116. Din păcate, atâta timp cât SNLO a fost nevoită să facă acest program, alte societăţi conduse de oameni politici aflaţi la guvernare făceau angajări. Din punct de vedere al indicatorilor, Societatea Lignitului stă bine, dar e blocată financiar de alte unităţi ale statului, în speţă de termocentrale care aparţin Consiliilor Locale", spune sindicalistul şef.