Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Mai mulţi bani pentru evaluatorii de la bac

Inspectorii școlari gorjeni trebuie să pună accentul în această perioadă pe modul de organizare al examenului de bacalaureat. Ministrul Educației, Liviu Pop, le-a transmis inspectorilor școlari în cadrul unei videoconferințe că acest examen va fi unul al corectitudinii. De asemenea, aici s-a anunțat că profesorii care vor evalua candidații la acest examen, precum și profesorii asistenți, vor primi mai mulți bani față de anul trecut.

Organizarea examenului de bacalaureat din acest an reprezintă o prioritate pentru conducerea Ministerului Educației. Inspectorii Inspectoratului Școlar Județean Gorj au fost instruiți de ministrul Educației Liviu Pop pentru ca acest examen să se desfășoare în cele mai bune condiții. ”În cadrul videoconferinței pe care am avut-o cu ministrul Educației s-a vorbit despre organizarea examenului de bacalaureat, evaluarea națională sau clasa pregătitoare. S-a pus accentul pe camerele de supraveghere, ne-a întrebat dacă avem probleme cu acestea, pentru că la fel ca în anul trecut accentul o să se pună pe corectitudine”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general. Subiectele pentru examenul maturității au fost deja elaborate de cadre didactice de specialitate, iar elevii au la dispoziție modele de subiecte pentru a ști la ce să aștepte în zilele bacalaureatului. Pentru a avea certitudinea că toate sălile de examen din școli au fost echipate cu aparatură pentru supravegherea examenului de bacalaureat Comisia județeană de evaluare va verifica acest aspect. Toate școlile trebuie să achiziționeze aceste camere.

Mai mulţi bani

Tot cu această ocazie cadrele didactice care vor face parte în acest an din comisiile de evaluare vor primi mai mulți bani față de anul trecut. Inițial se stabilise ca și în acest an profesorii care participă la evaluare, cât și asistenții să fie plătiți la fel ca anul trecut, însă ulterior s-a stabilit ca sumele să fie suplimentate cu 8% sau 25%. Banii vor fi luați cel mai probabil din fondul de rezervă al Guvernului, iar această decizie ar putea fi reglementată printr-un ordin de ministru. Anul trecut cadrele didactice au primit câte 4 lei pentru fiecare lucrare corectată, sumă ce ajungea până la 425 lei pentru cei care se aflau la conducerea unei comisii de examen.

Noutăţi

O altă noutate este legată de fondurile pentru achiziția mobilierului destinat clasei pregătitoare. Procedura prin care ar fi trebuit să se organizeze licitații pe opt centre stabilită la nivel naţional nu mai este valabilă, așa că banii pentru cumpărarea pieselor de mobilier vor ajunge direct la unităţile de învățământ din județ. Directorii vor avea responsabilitatea ca până la începutul noului an școlar să amenajeze sălile de clasă conform standardelor impuse. La nivel național se vorbește și de un parteneriat ce va fi semnat între  Ministerul Educaţiei și Ministerul Sănătății, iar mobilierul trebuie să se încadreze în anumite cerinţe ce trebuie să fie în conformitate cu vârsta copiilor. Inspectorul Şcolar Justin Paralescu a mai menționat că în scurt timp va apărea și cifra de şcolarizare. În funcţie de aceasta se va organiza târgul ofertelor educaționale pentru liceele din Gorj.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: