Listarea CEO, după restructurare şi lichidarea activelor neviabile
Minerii și energeticienii din Oltenia ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău în următorii ani. Soluția pentru existența în continuare a termocentralelor și carierelor este cea a investițiilor de miliarde de euro, ceea ce este puțin probabil să se întâmple, chiar și după listarea la bursă a 15% din acțiunile CE Oltenia. În draftul strategiei energetice a României 2015-2035 se spune clar că este nevoie de „accelerarea privatizării/ restructurării/ vânzării de acţiuni în întreprinderile în care statul este acţionar majoritar, CE Oltenia și Hidroelectrica“.
Strategia Energetică 2015-2035 spune că lansarea ofertei publice iniţiale este programată în trimestrul II din 2015 pentru Complexul Energetic Oltenia. Compania așteaptă ca evaluarea rezervelor de cărbune ale societăţii, necesară în vederea privatizării, să fie finalizată de consultant la data de 15 februarie 2015. În plus, trebuie finalizată desprinderea din cadrul CE Oltenia a carierelor Berbeşti şi Alunu.
Dar lansarea vânzării celor 15% din acțiunile CEO se face “după restructurare și după rezolvarea celor 12 motive de calificare ridicate în timpul auditului și lichidarea activelor neviabile”, după cum se arată în strategie. Nu se cunosc, deocamdată, cele 12 motive de calificare, însă referitor la lichidarea activelor neviabile se poate înțelege acum, mai bine, declarația directorului CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, potrivit căruia avem prea multe cariere, prea multe termocentrale. El cerea apariția unui cadru legal prin care să scape de componentele neviabile din companie, în special cariere miniere.