Juriştii din CEO, înlocuiţi cu o casă de avocatură. Inginerii, trimişi în producţie!
Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat ieri că vor fi făcute reduceri drastice la TESA, unde nu se justifică 2300 de salariaţi. Mai mult, Ciurel spune că deşi în societate sunt aproape o sută de jurişti, această parte nu este reprezentată serios şi se gândeşte să angajeze o casă de avocatură.
Managerul Laurenţiu Ciurel spune că peste o mie de salariaţi TESA trebuie să meargă în producţie sau rămân fără slujbă. „Nu o să mai putem ţine 2300 de TESA. Nu se justifică. Dacă are o diplomă de inginer, dar nu a lucrat niciodată în producţie va trebui să meargă, chiar dacă are 40 de ani. Aşa era odată, întâi în producţie şi apoi la Comercial“, spune acesta.
Au de ales, biroul în baracă sau afară!
Ciurel mai spune că peste o mie de persoane trebuie să meargă în producţie. „Să vă dau exemplu, avem 330 de conducători de formaţii de lucru fără studii superioare. Pentru asta poţi să spui că 300 de TESA ar putea foarte uşor să fie absorbiţi în zona aia. Asta însemnă că nu vor mai avea birou aici, (n.red.CEO), ci într-o baracă, va trebui să schimbe pantofii, va trebui să aibă şubă, pufoaică. Alternativa e ori acolo, ori... Noi le oferim locuri de muncă, dacă vor să plece în altă parte, îşi găsesc în altă parte să plece. 1300-1400. Asta e cifra la care ar trebui dimensionată activitatea TESA“, a declarat Ciurel, adăugând că TESA ar trebui să fie 8% din personal.
„Peste tot descoperi jurişti“
Mai mult, acesta se plânge că birourile companiei sunt pline de jurişti. „Cu inginerii ai ce să faci, problema e cu juriştii. Apar în continuu jurişti, descoperi peste tot, în toate compartimentele, nu ştii ce sunt. Avem 80-90 de jurişti, dar partea asta e cea mai descoperită din firmă, aici sunt cele mai mari probleme. Ce să fac la un contract de finanţare cu cineva care nu ştie o limbă străină. Ce să fac la contractul de grup energetic când orice virgulă poate însemna zeci de milioane“, a spus Ciurel. Acesta spune că atunci când se face o contestaţie, juriştii sunt în fruntea listei şi tot ei sunt cei care ar trebui să apare firma.
Soluţia? Şova!
Laurenţiu Ciurel mai spune că juriştii din complex nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unora dintre activităţile companiei şi că ar avea nevoie de o casă de avocatură. Mai mult, consideră că decizia luată în 2007-2008, de contractare a Casei de Avocatură „Şova“, a fost corectă. Atunci, avocaţii actualului ministru PSD Dan Şova au încasat zeci de miliarde de lei vechi de la complexurile Turceni şi Rovinari, având un tarif de 150 de RON pe oră. Au fost situaţii în care avocaţii Şova au încasat bani pentru prestarea a 25 de ore de muncă într-o singură zi! Ciurel adaugă faptul că nu se referă acum la Şova.
„Părerea mea este că rezolvă problema o casă de avocatură luată punctual pe proiecte mari. Ideea care am avut-o atunci cu Şova a fost chiar corectă. Am cerut la minister pentru proiectele de investiţii mari, ştiu că e în curs de aprobare, să-mi dea voie să iau o casă de avocatură. Ce să fac în contractele de muncă în care juriştii sunt primi contestatori? Juristul mă contestă şi el mă reprezintă“, a spus Ciurel.