Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Jaful Şova: Tunuri trase la indigo

Ziarul Pandurul a scris pe larg în anii trecuţi despre modul în care casa de avocatură „Şova şi asociaţii” a încasat milioane de RON în doar câteva zile, pentru rezolvarea unor litigii între companii de stat. În perioada 2007-2008, astfel de litigii erau între Întreprinderea de Conservare a Minelor. (ICM) pe de o parte şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Litigiul a început când ICM a intrat în insolvenţă, pentru că „băieţii deştepţi” au făcut în aşa fel încât să întârzie plăţile unei eşalonări la stat. Ponta zbiera ca din gură de şarpe la acea vreme că insolvenţa este pusă la cale de PDL şi ameninţa cu dezvăluiri pe această temă. A fost doar un şantaj public, pentru că Ponta a tăcut atunci când complexurile energetice au semnat noi contracte cu Casa Şova, pentru a rezolva litigiile cu ICM. Şi le-a rezolvat în mai puţin de două săptămâni, încasând sute de mii de euro. Pentru că erau aceiaşi avocaţi care se ocupau de procese, aceştia au decontat orele lucrate la ambele complexuri, ajungând ca un singur avocat să fie plătit pentru 25 sau chiar 27 de ore pe zi.

Procurorii DNA îl acuză pe Laurenţiu Ciurel de faptul că, în calitate de director general şi ordonator de credite al CE Rovinari, a încheiat în data de 14 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică pentru litigiul cu ICM, contract în urma căruia CE Rovinari a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336 lei (din care 977.463,88 lei comision de succes pentru Casa Şova).

În plus, Dan Laurenţiu Ciurel mai este acuzat că, în calitate de director general al CE Rovinari, în data de 19 februarie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor legale, fără a avea mandat special din partea AGA sau Consiliului de Administraţie, a încheiat cu ICM prin lichidator BNP Consult, tranzacţia privind obiectul dosarului nr. 12454/95/2007 al Tribunalului Gorj, tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, ‘conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar Rovigo SPRL în cuantum de 0,98 % din sumele plătite’.
Acuzaţii similare la CE Turceni

Aceeaşi poveste şi la CE Turceni, unde acuzat este fostul director general Dumitru Cristea. Iată ce spun procurorii: „În calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistență juridică cu SCA „Șova și Asociații” (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA Șova și Asociații”.

Tot DNA susţine că Dumitru Cristea, „în calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar”.

Complexul Energetic Turceni

11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Turceni, cauza fiind pretenţii în sumă de 69.520.555 RON.

23 ianuarie 2008 – primul termen, amânat la cererea CET

13 februarie 2008 – instanţa amână pronunţarea pentru data de 20 februarie.

13 februarie 2008 – CE Turceni încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM

18 februarie 2008 – CE Turceni şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.

20 februarie 2008 - sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.

În doar o săptămână cât a trecut de la semnarea contractului de către Şova şi sentinţă, casa de avocatură de câştigat de la CE Turceni 1.043.713 RON comision de succes, plus orele plătite separat avocaţilor.

Complexul Energetic Rovinari

11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Rovinari, cauza fiind pretenţii în sumă de 82.139.822 RON.

28 ianuarie şi 11 februarie 2008 – primele termene, amânate la cererea CER

14 februarie 2008 – CE Rovinari încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM

19 februarie 2008 – CE Rovinari şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.

25 februarie 2008 – sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.

Doar 11 zile de la încheierea contractului de reprezentare cu Şova şi până la sentinţa judecătorească i-au adus casei de avocatură venituri de 1.071.336 RON, comision de succes, plus orele plătite separat avocaţilor.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: