Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Ion Bură: „Vom trece prin Gorj, pe la Glogova, în data de 3 octombrie, la ora 15:47“

Antrenorul emerit Ion Bură este unul dintre cei trei antrenori selecţionaţi de Federaţia de Atletism să conducă echipele care vor alerga timp de 15 zile continuu, pentru a intra în Cartea recordurilor.

Reporter: Cine a avut iniţiativa acestui inedit concurs pentru Cartea Recordurilor?

Ion Bură: În primul rând Federaţia Română de Atletism împreună cu cei de la Gillette şi Cartea recordurilor. Împreună au pus la cale acest traseu şi au stabilit în ce va consta concursul. Aceştia au făcut un contract cu FRA fiind selecţionaţi 15 sportivi dintre cei mai buni din ţară care să participe la acest concurs inedit.

Reporter: Cum de au fost selecţionaţi cei patru sportivi gorjeni, erau specialişti la o anumită probă?

Ion Bură: De exemplu Dobriţescu, cel mai mic dintre ei, are patru medalii la campionatele naţionale chiar dacă e cel mai mic din concurs fiind doar junior III. S-a remarcat şi la un concurs de alergare pe puncte şi de aceea a fost cooptat în echipă. Ceilalţi trei sunt campioni naţionali câştigând recent trei medalii, Marica şi cu Susmă, ei fiind din Mătăsari iar Apietroaie e la tineret şi are şi el medalii.

Reporter: Cine a ales antrenorii care se vor ocupa de echipele participante?

Ion Bură: Federaţia a decis, eu fiind antrenor de lot naţional şi având rezultate bune cu aceşti sportivi. Dar ei au fost selecţionaţi în urma unor concursuri, am avut întreceri şi la Piatra Arsă şi la Buzău.

Reporter: Ce vârste au sportivii care aleargă pentru a intra în Cartea Recordurilor?

Ion Bură: Cel mai tânăr dintre ei este Dobriţescu care e născut în 1994 şi are doar 15 ani şi ceilalţi au diferite vârste până la 36 cât are Găman de la Steaua. Sportivii sunt de vârste diferite iar condiţii să participe la concurs a fost să fie atleţi de performanţă, legitimaţi şi care să reziste la astfel de întreceri. Nu contează vremea, plouă sau ninge, ei trebuie să alerge.

Reporter: Cât timp va dura acest concurs şi care va fi traseul acestuia?

Ion Bură: Până pe data de 5 octombrie se va alerga continuu timp de 15 zile iar startul se va da luni seara la ora 19:30 de la Bucureşti, chiar din centrul oraşului, de la Universitate. Va fi o festivitate la care vor alerga mai mulţi sportivi şi bucureştenii care au dorit să se înscrie. Se va alerga doar pe şosea, numai pe drumuri naţionale, fiind alese pentru schimburile echipelor numai reşedinţe de judeţ. Nu se va alerga pe autostradă că nu are rost.

Reporter: De ce nu a fost inclus şi Târgu Jiul pe acest traseu dacă tot aveţi patru sportivi în cursă?

Ion Bură: În Târgu Jiu nu puteam ajunge pentru că nu puteam decât pe traseul de la Severin şi înapoi pentru a ajunge la Craiova. Drumul Târgu Jiu Craiova e în lucru şi de aceea s-a preferat altă variantă. Dar noi vom trece prin Gorj, însă numai pe la Glogova, în data de 3 octombrie, la ora 15:47 iar la Craiova vom ajunge pe 3, seara.

Reporter: Poate rezista un sportiv la acest ritm de alergare, aţi discutat despre această problemă?

Ion Bură: Acesta e un risc pe care ni-l asumăm. De aceea s-au ales sportivi de performanţă bine pregătiţi. Dacă unul dintre ei se va accidenta, Doamne Fereşte, ceilalţi trebuie să alerge mai mult pentru a ne încadra în orarul aferent fiecărei echipe. Fiecare dintre ei va alerga între 15 şi 20 de kilometri, cam jumătate din proba de maraton. Vor fi şi drumuri în pantă, pentru că la un moment dat urcă dar acolo unul va alerga 12 km şi altul 22 ca să compenseze. Trebuie să împărţim greutatea traseului între noi. Sportivii sunt pregătiţi pentru asta de aceea i-am ales, toţi patru sunt campioni naţională dar la categorii de vârstă diferite. E o încercare nouă pentru Dobriţescu că el e mai mic dar el de regulă se bate cu seniorii la concurs, e foarte tare.

Reporter: Este prima iniţiativă de acest gen de a intra în Cartea Recordurilor?

Ion Bură: La noi n-au mai fost astfel de concursuri de acest nivel de peste 3000 de kilometri. Va fi un record dacă reuşim să terminăm cursa cu bine şi vom intra în Cartea Recordurilor. Ei au permanent un reprezentant cu noi pe traseu pentru a se asigura că se îndeplinesc condiţiile necesare unui astfel de concurs, să nu meargă sportivii cu maşina eventual şi să se alerge non stop. Mereu vor fi urmăriţi pe traseu de cei de la Cartea Recordurilor.

Trebuie făcute schimburi corecte pe traseu şi trebuie să ne încadrăm într-un orar pentru a încheia în timpul stabilit de 15 zile.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: