Inspecţia Muncii, nemulţumită de controlul ITM Gorj la CE Oltenia
Controlul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj la CE Oltenia, la o sesizare făcută de Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), pare să fie subiect de discuţie şi la nivelul Inspecţiei Muncii. Vicepreşedintele FNME Dumitru Popa a declarat că Inspecţia Muncii nu este mulţumită de modul în care ITM Gorj a făcut control la CE Oltenia. Popa spune că federaţia nu a primit un răspuns de la Inspecţia Muncii şi a fost informat că nu va primi deocamdată deoarece există unele „divergenţe de opinie“ faţă de ce s-a solicitat şi ce s-a controlat. Pandurul a solicitat informaţii şi la Inspecţia Muncii însă deocamdată ele nu au fost furnizate redacţiei. În plus, FNME a depus la ITM o serie de documente ce dovedesc aspecte sesizate, dar pe care sindicaliştii sperau să le găsească inspectorii de muncă.
Nici nu s-a terminat controlul bine, că ar putea să reînceapă. Cel puţin asta sugerează sindicaliştii din FNME, care au aflat că nu vor primi curând un răspuns de la Inspecţia Muncii deoarece nici instituţia nu a înţeles exact ce anume a verificat ITM Gorj. FNME a depus acum câteva săptămâni sesizări la ITM Gorj, dar şi la Inspecţia Muncii, acuzând nerespectări ale Contractului Colectiv de Muncă de la nivelul CE Oltenia. Ulterior, două sute de angajaţi au pichetat în fiecare zi Prefectura Gorj, iar săptămâna trecută ITM a mers în control la CE Oltenia. Marţi, jurnaliştii au aflat concluziile: nicio sancţiune, deoarece CEO respectă drepturile prevăzute în CCM. Au mai stabilit că angajaţii trebuie să-şi caute dreptatea la Tribunal şi nu la ITM.
Răspunsuri cu multe întrebări
Ieri au primit şi sindicatele răspunsul formulat pe 24 februarie. În topul frazelor „amuzante“ din răspunsul dat de ITM este cea în care inspectorii au constatat că nu a început negocierea pentru pachetele de performanţă din 2014: „Referitor la art. 219 (2) din CCM cu privire la fondul de performanţă pentru anul 2014, menţionăm că acesta nu a fost discutat până în prezent“.
În aceeaşi adresă, sindicaliştii sunt anunţaţi că un răspuns motivat vor primi de la Inspecţia Muncii. Şi pentru că FNME a sesizat şi Inspecţia Muncii, sindicaliştii au aşteptat şi răspunsul instituţiei. Vicepreşedintele FNME, Dumitru Popa, a aflat că va primi un răspuns după ce se lămuresc cele două instituţii: ITM şi Inspecţia Muncii. „Astăzi (n.red- ieri) am avut o discuţie telefonică şi am întrebat dacă au un răspuns la sesizarea făcută de FNME, de la sediul central din Bucureşti, la Inspecţia Muncii. Dânşii mi-au spus că încă nu vom primi un răspuns la sesizarea noastră la Inspecţia Muncii pentru că au apărut anumite divergenţe de opinie asupra ce a solicitat Bucureşti şi ce a făcut ITM Gorj. Adică au dat răspunsuri evaziune, pe lângă ce a solicitat“, a declarat acesta. Pandurul a solicitat informaţii la Inspecţia Muncii, însă până la închiderea ediţiei nu au venit. Noutăţile vor fi însă publicate în ziar imediat ce vom intra în posesia lor.
DOVEZI
Şi pentru că răspunsul primit de la ITM Gorj nu i-a mulţumit pe liderii de sindicat, aceştia au depus la instituţie noi documente prin care demonstrează abaterile de la CCM, dar pe care sperau că le va identifica ITM Gorj. În aceste condiţii, controlul ar putea fi reluat.