Încă o descoperire arheologică importantă în Gorj

Doi tineri pasionați de arheologie au descoperit o comoară. Au plecat cu detectoarele de metale și au găsit în zona de nord a județului gorj zeci de monede vechi de mii de ani.

Piesele extrem de importante au ajuns la muzeu, iar cei doi gorjeni cred că aceasta ar putea fi cea mai importantă descoperire din ultimii ani.  Viorel Vilău și Vasilică Ivașcu au făcut descoperirea duminică.

“Împreună cu prietenul meu Vasi, am hotărât să petrecem o duminică perfectă în mijlocul naturii, pe data de 11 februarie 2024, într-o pitorească pădure din nordul județului. În jurul orei 14:00, am plecat într-o escapadă revigorantă, dorind să ne destindem după o săptămână agitată la serviciu. Pe măsură ce ne plimbam în lumina blândă a după-amiezii, la orele 16:00, ziua noastră a prins conturul celei mai frumoase experiențe a vieții noastre. Într-un colț liniștit al pădurii, am descoperit un tezaur monetar cu adevărat remarcabil. Acolo, sub frunzele căzute și razele timide ale soarelui de iarnă, am găsit nu mai puțin de 43 de tetradrahme de tip Thasos și 31 de denari republicani. Cu responsabilitate și respect față de patrimoniul cultural, am decis să predăm aceste monede valoroase către Direcția Județeană pentru Cultură. 

Astfel, această descoperire se dovedește a fi de o importanță extraordinară pentru județul Gorj, fiind, poate, cea mai semnificativă din ultimul deceniu. Este o poveste despre conexiunea noastră cu istoria, despre frumusețea simplă a naturii și despre bucuria unui moment în care timpul pare să se oprească. O duminică memorabilă, în care am adăugat nu doar amintiri frumoase, ci și o mică bucată din trecutul nostru colectiv în patrimoniul județului”, a mărturisit Viorel Vilău.

Galerie foto


Vizualizări: 7,095

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: