Hanu se plânge de impozitele neachitate de SNLO

Primarul din Motru, Dorin Hanu, se plânge de faptul că blocajul financiar în care se află Societatea Naţională a Lignitului Oltenia îl poate pune în postura de a nu le plăti lefurile subordonaţilor săi. Edilul afirmă că SNLO nu şi-a mai achitat taxele către bugetul local de circa trei luni, el fiind obligat să facă tot felul de artificii financiare pentru a-şi asigura banii de salarii. Hanu spune însă că lucrurile se vor agrava în cursul verii, dacă situaţia nu se va schimba. "În fiecare lună trebuie să ne intre în cont de la SNLO aproximativ 350.000 de lei. Nu am mai primit nimic de trei luni, pentru că unitatea nu şi-a achitat contribuţiile la bugetul de stat. Aceşti bani sunt foarte importanţi pentru bugetul local. Nu ştiu ce şanse de revitalizare a activităţii în sectorul minier sunt, în condiţiile în care am văzut planul de restructurare a mineritului, iar zona noastră este moartă, pentru că nu mai sunt prevăzute investiţii şi minele de subteran care există vor fi închise. Am reuşit până acum să plătim la timp salariile, pentru că s-au făcut rectificări de buget pentru că am făcut nişte compensări din trimestrele trei şi patru pe trimestrul doi pentru a ne ajunge cu banii. Pe luna trecută am plătit la timp salariile, dar s-a întârziat cu achitarea impozitelor aferente“, a precizat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru. 
 Dorin Hanu recunoaşte însă că Uzina de Apă şi Agent Termic aflată în subordinea Consiliului Local Motru datorează la rândul său către SNLO peste 6 milioane de lei. Banii ar trebui plătiţi pentru cărbunele livrat iarna pentru încălzirea oraşului, populaţia din Motru având la rândul său datorii de 10 milioane de lei. Hanu, fost inginer minier şi director de mină până în 2004, recunoaşte chiar că o parte din cărbunele livrat chiar de el în perioada respectivă nu a fost plătit nici până în prezent, UATAA achitându-şi de un an de zile doar facturile curente faţă de SNLO. "Atunci se dădea un telefon că trebuie în noaptea asta cinci vagoane de cărbune pe care le şi trimiteam. Le treceam acolo în evidenţe, dar de plătit nu se plăteau", explică Hanu cam cum s-a ajuns la datoriile de acum, datorii la care, indirect, ca şef de mină sau ca edil a contribuit, el fiind pe ambele părţi ale baricadei.
 Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, spune că situaţia se poate rezolva în momentul în care Guvernul va compensa datoriile societăţii cu subvenţia regiei de apă grea de la Drobeta Turnu Severin. Burlan afirmă că acest lucru se va întâmpla în scurt timp, până atunci SNLO aşteptând ca UATAA Motru să îşi achite măcar o parte din datorii pentru ca, la rândul său, Societatea Lignitului să îşi achite impozitele către Primăria Motru.
 


Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: