Graure: “Energia pe cărbune este una dintre cele mai sigure din lume”
Viitorul mineritului în Gorj, un judeţ monoindustrial, este văzut de unii sumbru, de alţii cu ochi buni. Directorii companiilor miniere spun că sunt resurse pentru ca în următorii 30- 40 de ani mineritul să rămână pe trend pozitiv.
Sistemul minier şi energetic părea că stă pe un butoi cu pulbere. Directorii entităţilor din Gorj spun însă că lucrurile şi-au mai revenit, cei mai grei fiind ultimii doi ani. Deşi se vorbeşte de faptul că mineritul va dispărea în următorii câţiva ani, energia pe cărbune rămâne însă cea mai sigură din lume, spune administraţia complexurilor şi SNLO. „Consider că cel puţin 30- 40 de ani mineritul va avea un viitor pozitiv. În primul rând pentru că sunt resurse naturale şi în al doilea pentru că vedem ce se întâmplă pe plan mondial. Aţi văzut că în ultima perioadă nuclearele au fost oprite în Franţa, Italia şi sunt discuţii şi în alte ţări, consider că energia electrică pe cărbune va avea un viitor, pentru că este una dintre cele sigure din lume”, a declarat directorul Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure.
Trotea: “Mai trebuie făcute investiţii de mediu”
Deşi directorii susţin că mineritul are viitor trebuie îndeplinite şi anumite condiţii de mediu. “Mineritul a fost şi va rămâne una dintre cele mai dificile activităţi din industrie pentru că întotdeauna minerii se întâlnesc cu neprevăzutul. Mineritul este un domeniu care va rezista mult timp, dar trebuie făcute lucrări de mediu. Noi <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Rovinari vrem să facem un bloc de 500 de MW“, spune Tiberiu Trotea, director general al Complexului Energetic Rovinari.