Gorjenii suspicioşi pot cere controale pentru depistarea cărnii de cal
Gorjenii care au suspiciuni că au achiziţionat carne de cal în loc de carne de vită pot cere ca marfa să fie verificată. Analiza cărnii se va face în laboratoarele Direcţiei Sanitar - Veterinare Gorj pe cheltuiala solicitantului. În urmă cu patru ani, un comerciant din Gorj a fost depistat că vindea mici din carne de cal, fiind de altfel şi singur caz de acest gen înregistrat la nivelul judeţului până în prezent.
Inspectorii sanitar-veterinar continuă controale în vederea depistării cărnii de cal. Zilnic, în câte 100 de unităţi de alimentaţie publică, se fac verificări în acest sens. În mod deosebit sunt vizate unităţile aflate la graniţele Gorjului cu alte judeţe. Chiar ieri, inspectorii veterinari împreună cu reprezentanţii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor au verificat mai multe unităţi de alimentaţie publică din Bumbeşti Jiu. „Avem peste 100 de controale efectuate la zi. Ne-am axat pe unităţile de abatorizare animale, depozitele pe care le avem în judeţ şi unităţile de alimentaţie publică. Am considerat că sunt unităţi de impact în care există pericolul să depistăm carne de cal. Împreună cu cei de la OPC am efectuat un control la Bumbeşti Jiu pentru că în primul rând vizăm graniţele judeţului Gorj cu alte judeţe. Până în momentul de faţă, nu avem nici o reclamaţie în acest sens”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj. Acesta a mai precizat că laboratoarele instituţiei sunt dotate corespunzător pentru a efectua analiza cărnii. Ba mai mult, gorjenii care au suspiciunii în privinţa cărnii cumpărate pot solicita controale pentru a depista provenienţa acesteia. „Suntem un judeţ în care metoda de depistare a cărnii de cal din alimente este în curs de acreditare, însă la solicitarea consumatorilor atunci când au o suspiciune putem efectua analiza cărnii, pe cheltuiala dânşilor, în laboratorul nostru deoarece avem toată dotarea necesară”, a mai precizat Ion Iliuţă.