Gorjeanul Cătălin Zamfira l-a ajutat pe DD să care banii pentru Oltchim
Dan Diaconescu a ajuns ieri în faţa Ministerului Economiei cu şapte saci cu bani pentru a asigura salariile angajaţilor Oltchim până la finalul anului şi susţine că i s-a interzis accesul în sediul ministerului. Dan Diaconescu a fost însoţit de mai mulţi apropiaţi, printre care şi gorjeanul Cătălin Zamfira, preşedinte interimar al PP-DD Gorj. Banii nu au ajuns la salariaţii Oltchim, iar guvernul Ponta a anunţat anularea privatizării.
Milioane de euro avea Dan Diaconescu în sacii cu care a fost ieri la Ministerul Economiei. "Sunt bani pentru salariaţii de la Oltchim. Salariaţii sunt tot ce ne interesează. Sunt foarte mulţi bani. Sunt banii mei de acasă, pe care îi dau Guvernului şi el va decide ce va face cu ei. Am atâţia bani câţi pregătise Ponta să dea pe acest combinat. Sunt bani în bancnote de 500 de euro sau mai mici. Din acest moment, toate salariile sunt asigurate de mine până la sfârşitul anului", a declarat Dan Diaconescu, după ce a scos banii de la bancă.
Dan Diaconescu nu a menţionat care este suma care se află în saci."Aşteptăm ca aceşti bani să ajungă în mod legal la muncitori", a spus Diaconescu. Dan Diaconescu a declarat luni dimineaţă că în jurul orei 12.00 va merge la bancă pentru a ridica banii pentru salariile angajaţilor de la Oltchim, iar până atunci aşteaptă un răspuns de la prim-ministrul Victor Ponta cu privire la formula legală prin care poate acorda aceşti bani. Guvernul nu a primit însă aceşti bani, iar Dan Diaconescu a stat cu milioanele de euro în parcarea de la Ministerul Economiei.
Ponta a anulat licitaţia pentru Oltchim
Statul a luat act că licitaţia pentru acţiunile Oltchim a fost anulată, iar privatizarea a eşuat, a declarat luni premierul Ponta. "Circul provocat de o persoană care a participat la licitaţie trebuie să înceteze în această seară", a adăugat el.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, tot ieri, că procedura de privatizare a Oltchim a fost încheiată prin nesemnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni de 54% deţinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. "Comisia de Privatizare m-a informat că procedura de privatizarea a fost încheiată prin nesemnarea unui contract de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni de 54%, deţinut de Ministerul Economiei prin Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. De asemenea, nu a fost încheiat niciun contract de vânzare-cumpărare nici pentru creanţele deţinute de AVAS la Oltchim şi nici pentru creanţele deţinute de societatea comercială Electrica SA la Oltchim", a menţionat Chiţoiu.
Acesta susţine că adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat documente din care să rezulte că deţine disponibilităţile băneşti. "Pentru că adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat documente din care să rezulte că deţine disponibilităţile băneşti pentru plata preţului integral al acţiunilor, aşa cum a fost adjudecată în licitaţia în data de 21 septembrie, nu mai avea rost ca privatizarea să se continue pentru alte zile", a mai spus ministerul Economiei.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei.