Fă, madam!

De câteva zile mă tot abţin să scriu despre propunerea PSD făcută prin vocea rectorului, parlamentarului şi fostului ministru Ecaterina Andronescu legată de crearea posibilităţii celor care nu au luat bacul de a deveni studenţi într-un iluzoriu an pregătitor. Spun că m-am abţinut pentru că iniţial am rămas interzis faţă de idee şi m-am gândit că s-ar putea ca eu să nu fiu în regulă cu gândirea mea formată la nenorocita şcoală din comunism unde am învăţat că şcoala este singura cale spre o viaţă mai bună.

Madama, că doamnă nu mai pot să-i spun după ce s-a lăsat garantată de Vanghelie şi prostită de PSD cu această propunere, ne-a explicat senină şi aproape senilă că e păcat de cei aproape 100.000 de elevi care nu au luat bacalaureatul să piardă timpul degeaba şi că ar fi mai bine, prin modificarea legii învăţământului, să li se acorde posibilitatea ca ei să se înscrie la o facultate, fiecare după posibilităţi şi după preferinţe. Aceşti tineri ar urma să  parcurgă anul I după care să mai dea din nou bacalaureatul. Celor care-l iau să li se considere anul pregătitor ca an I al facultăţii pe care s-au hotărât să o termine iar cei care nu-l iau nici de data aceasta să facă ce vor cu anul pe care l-au făcut. Madama motiva propunerea aberantă prin faptul că ar fi păcat să lăsăm atâtea zeci de mii de tineri pradă etnobotanicelor şi că ar fi mai bine ca statul să le subvenţioneze acest an de studii.

Eu zic, după logica madamei, că acestor tineri care n-au luat bacalaureatul, dar pe care Androneasca vrea să-i facă studenţi cu forţa statului, să le creeze nişte condiţii speciale; să le dea locuri gratuite în cămine, să le aducă la cantină etnobotanice, băieţilor să le aducă curve în pat, iar fetele odată pe săptămână să fie duse la Bambu sau la ceva asemănător. Să li se dea şi bursă ca să aibă bani de ţigări şi cafele şi în vacanţa de iarnă să fie duşi în tabere, la munte să-şi aerisească creierii obosiţi de atâta carte...

Cei care au luat bacalaureatul şi s-au înscris la facultăţi să fie cazaţi în coverci, să li se dea o singură masă pe zi formată din mămăligă şi ceapă, să fie obligaţi să scrie cu condeiul pe tăbliţe de ceramică, să fie obligaţi să poarte salopete ca să fie uşor de reperat, să  fie biciuiţi odată pe săptămână ca să se înveţe minte să mai înveţe şi să treacă examenele în viaţă.

Scoasă în faţă de PSD, care a văzut în propunere un mijloc de a face rost de câteva sute de mii de voturi, Androneasca n-a avut nici un pic de ruşine şi s-a înhămat să susţină aberaţia de care vă vorbeam. Ea trebuie să ştie mult mai bine decât noi toţi cui lasă pradă tinerii care n-au trecut bacalaureatul pentru că pe vremea ministeriatului său şi al altor colegi la fel de inventivi s-au desfiinţat şi bruma de şcoli postliceale şi profesionale care mai erau. Ea trebuie să ştie că nicăieri în lume bacalaureatul nu este un examen obligatoriu, iar promovarea lui ţine de interesul fiecărui tânăr care a terminat  12 clase. El şi părinţii lui ştiu cel mai bine drumul pe care-l apucă în viaţă. S-a terminat cu situaţia conform căreia toţi absolvenţii a 12 clase sunt automat studenţi la stat sau la zecile de universităţi particulare.

Pentru că nici după ce s-a făcut de râs în toată ţara cu propunerea aberantă nu a sesizat gogomănia pe care a făcut-o, madama s-a supărat doar când ministrul Funeriu a făcut un apropo legat de năravul mandarinilor din universităţi de a face rost de bani prin fabricile de diplome pe care le-au inventat şi păstorit. A sărit ca o ţaţă şi a ameninţat cu judecata unde vrea să-şi „repereze onoarea” pătată. N-ar fi fost mai bine şi mai simplu să taci fă,  madam?!

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: