Expoziţie de fotografie cu locuinţele îngropate în cenuşă
Dezinteresul autorităţilor şi al CE Oltenia, răspunzător pentru ceea ce s-a întâmplat la Turceni, ajunge subiect de expoziţie în Bucureşti, iar casele îngropate în cenuşă în satul Submaidane din oraşul Turceni „opere de artă“.
Bankwatch România şi Greenpeace România lansează miercuri, 19 noiembrie, la Librăria Bastilia, Bucureşti, expoziţia foto „Cenuşa de sub maidane”. „Fotografiile ilustrează situaţia oamenilor din cartierul Submaidane, puternic afectaţi de accidentul ecologic cauzat de activităţile termocentralei Turceni: urmările deversării de cenuşă de acum un an nu au fost remediate, gospodăriile afectate din cartierul Submaidane se află tot sub cenuşa care le-a inundat, iar fântânile nu mai au apă potabilă. La eveniment va fi prezent şi un reprezentant al comunităţii locale, care va putea oferi detalii amănunţite despre situaţia locală“, anunţă organizaţiile.
Fotografiile sunt realizate de Mihai Stoica, foto-jurnalist independent specializat pe teme de mediu, care a fost la Submaidane şi a fotografiat urmările accidentului ecologic de la termocentrala Turceni, realizând şi un scurt documentar despre viaţa oamenilor abandonaţi de autorităţi şi de compania responsabilă, Complexul Energetic Oltenia. Evenimentul va include şi proiecţia scurt-metrajului „Cenuşa de sub maidane”. Fotografiile vor fi expuse în perioada 20 noiembrie - 4 decembrie.
Anul trecut, în preajma Crăciunului, mai multe gospodării din Submaidane au fost afectate grav de o avarie la conducta de evacuare a zgurii şi cenuşii de la Termocentrala Turceni. Nici acum, la aproape un an de atunci nu a fost îndepărtată cenuşa de pe terenuri şi din zona caselor.